הפלה טבעית אובדן הריון – סיבות להפלה טבעית – גורמים להפלה – הפלה בתחילת הריון

2

כ15% מההריונות מסתיימים בהפלה טבעית . רוב ההפלות מתרחשות במהלך השליש הראשון, ועד השבוע ה -20 להריון.
חלק גדול מההפלות שבסטטיסטיקה מתרחשות עוד בטרם האישה מספיקה לגלות שהיא בהריון ,
מאחר והן מתרחשות בשלב מאוד מוקדם של ההריון (הריון כימי) .


סיבות להפלה טבעית – גורמים להפלה טבעית בתחילת הריון : 

  • הפלה בגלל גורמים כרומוזומליים גנטיים –  שגורמים לחלוקה לא שווה של החומר הגנטי אצל העובר ולהתפתחות לא תקינה, ואז הגוף פולט את העובר באופן עצמאי . במקרים של 3 הפלות ומעלה אצל אשה, מומלץ לדרוש מהרופא בירור רפואי גנטי מעמיק יותר, ולשלול בעיית קרישיות.

 

  • הפלה בגלל בעיית קרישיות – ישנם מקרים בהם האישה סובלת מבעיית קרישיות בדרגה כזו או אחרת, שגורמת להיווצרות קרישי דם באזור הרחם, ולמניעת זרימה תקינה של דם לשילייה ולעובר, ובעצם למנוע מההריון להתפתח ואז הוא נופל. במידה וידוע על בעיית קרישיות אצל האישה, או אצל מישהו ממשפחתה (דודות\סבתא), מומלץ לפנות לבירור המטולוגי, ובמידה ואכן תמצא בעיה כלשהי,בהריונות הבאים מומלץ להזריק מדללי דם על מנת לעזור להריון להתפתח בצורה תקינה.

 

  • הפלה בגלל גורמים אנטומיים –  הפרעות במבנה חלל הרחם עלולות לפגוע בהשתרשות העובר ברחם, וכך למנוע מההריון להתפתח. בעיות אלה כוללות בין היתר פגמים מלידה במבנה חלל הרחם, שרירנים בדופן הרחם שבולטים לתוך חלל הרחם, מחיצה ברחם והידבקויות (רקמת צלקת) שמעוותות את חלל הרחם.

 

  • הפלה בגלל גורמים הורמונליים – לעיתים חוסר איזון הורמונלי יכול להקשות על הכניסה להריון, ובשל חוסר תמיכה הורמונלית מספקת של הגוף ההריון יכול ליפול. מדובר במקרים של מחסור בפרוגסטרון, הפרעות בבלוטת התריס, הורמון הפרולקטין (חלב) בכמות גדולה מדי. ניתן לבדוק גורמים אלו באמצעות בדיקת דם פשוטה. רופאים רבים ממליצים על תמיכת פרוגסטרון כשבוע לאחר הביוץ בכדי לתמוך בגוף כדי שיחזיק את ההריון.

 

  • הפלה בגלל זיהום – גורמים זיהומיים – חידקים כמו כלמידיה ומיקופלסמה, נמצאו בשכיחות גבוהה יחסית אצל נשים עם הפלות חוזרות. למרות שאין הוכחות משכנעות כי טיפול אנטיביוטי מועיל במניעת הפלות, לעתים יומלץ אצל נשים עם הפלות חוזרות על נטילת תרביות וינתן טיפול אנטיביוטי.

 

  • הפלה בגלל גורמים חיסוניים – ישנם מקרים חריגים שבהם מערכת החיסון של האישה מגיבה בהתנגדות להריון, ואז הגוף למעשה לא מתפקד כשורה, ומונע מהשליה והעובר לקבל מה שהם זקוקים לו מהגוף, דבר היכול לפגוע בהתפתחות ההריון ולבסוף להפלה.

  •  הפלה בגלל גורמים סביבתיים: עישון, אלכוהול ושתיה של כמויות גדולות של קפה, דווחו בקשר עם שכיחות מוגברת של הפלות חוזרות. נראה שקיים קשר ישיר בין מספר הסיגריות שהאישה מעשנת לסיכון להפלה.

סימני הפלה – הפלה (או אובדן היריון) יכולה להתבטא באופנים הבאים:

  • הריון כימי – הריון שנפל עוד לפני שניתן היה לאבחן שק הריון ברחם. במקרה זה מאובחן הריון בבדיקת הדם, אולם רמת הורמון ההיריון (HCG – בטא) אינה עולה באופן תקין אלא נמצאת בירידה. במקרה של חשד להיריון כימי יש להמשיך לעקוב אחרי רמות הבטא, ולוודא שהיא מתאפסת. הריונות כימיים רבים מתרחשים ונופלים עוד בטרם האישה מספיקה לגלות כי הינה בהריון.
  • ישנו שק היריון ריק בשלב בו כבר אמורים היו לראות עובר (בשלב מאוד מוקדם של ההיריון) .
  • בשק ההיריון נמצא עובר ללא דופק בזמן בו כבר אמורים היו לזהות דופק (החל מהשבוע ה-8).
  • הפלה נדחית – עובר שמת לאחר שכבר נצפה דופק עוברי.
  • מות העובר – בשליש השני או השלישי להיריון.

סימנים להפלה מוקדמת – סימנים להפלה טבעית

כאשר מתרחשת הפלה טבעית בשלב מוקדם של ההריון, במרבית המקרים עד השבוע ה-6 הנשים בד”כ לא מודעות לכך שהן בהריון וזה חולף מעצמו ונתפס כדימום של הווסת.

דימום של הפלה הוא בד”כ דימום די חזק ומאסיבי ומלווה בגושים רבים של דם אך לא בהכרח.
לרוב ילווה בהתכווצויות חזקות הדרושות לרחם על מנת לפורר את רירית הרחם וההריון שנתפס.

ייתכנו מצבים שבהם העובר הפסיק להתפתח אך הגוף עדיין ממשיך לייצר הורמונים ולא מפיל את ההריון מעצמו.

במקרה כזה ניתן יהיה לאתר בשבוע 8-9 עובר שאינו מתפתח וגם רמות הורמון ההריון (בטא) לא יעלו כפי שהן אמורות לעלות ויהיה צורך בפעולת התערבות על מנת להפיל ולסיים את ההריון כגון כדורי ציטוטק או גרידה.

בד”כ הגוף יפלוט לבד את ההריון אך במקרים מסוימים כמו הריון שהפסיק להתפתח בשבוע 8-10 שאז כבר יש בטן ותופעות של הריון, יהיה עדיף לסיים את ההריון כמה שיותר מהר על מנת להקל על האישה ועל ההתמודדות עם ההפלה.

במרבית המקרים הריון שנופל הוא הריון שבו העובר לא התפתח בצורה תקינה והגוף יודע לפלוט אותו. במקרים אחרים, לגוף חסרה תמיכה של פרוגסטרון או כאמור, בעיות קרישיות המונעות זרימת דם תקינה לרחם, לשליה ולעובר, ואז יש לעשות בירור מקיף ולבדוק את סיבת ההפלות ולטפל.

במידה ועברת הפלה, לאחר בירור רפואי, מומלץ לנסות שוב להקלט להריון נוסף, היות והגוף עם הורמונים, פורה והסיכוי להקלט להריון אחרי הפלה וגם אחרי לידה, הוא די גבוה.

בהצלחה!


Response (5)
  1. […] למאמר המלא בנושא הפלות לחץ כאן […]

  2. מיטל מאי 15, 2013

    הייתי רוצה לשלוח לכם תמונה כדי לדעת אם תוכלו להסביר לי מה זה.. אני לא יודעת לאן לפנות וצריכה את עזרתכם יש כתובת מייל שאוכל לשלוח אליה את התמונה?

    1. אבא מאי 15, 2013

      הי, את יכולה לשלוח מייל ל : [email protected]

  3. שרי פברואר 3, 2016

    האם הפסקת דופק העובר גובלת בתסמינים מסויימים בגוף האישה?? או שההריון יכול להתפתח לכאורה כתקין מבחינת התחושות?

Leave a comment
Your email address will not be published. Required fields are marked *