ההנחה שאסור להתאמץ או להרים משקלים במהלך ההיריון גורמת לנשים רבות לתהות אם זה בסדר להמשיך להתאמן במהלך ההיריון, ובעיקר – האם זה כדאי.
למחקרים מצביעים כי ספורט בהריון, כשהוא נעשה בצורה הנכונה, דווקא יכול לתרום לבריאות האם והעובר, ואף לסייע ללידה קלה יותר. לפניכם המדריך המלא לפעילות גופנית בזמן ההיריון
השינויים הפיזיולוגיים וההורמונליים שהגוף עובר במהלך ההיריון גורמים לנשים רבות לחשוב שעליהן לשנות לגמרי את ההתנהלות שלהן, במיוחד בכל מה שקשור לפעילות גופנית. הימנעות מוחלטת מפעילות גופנית במהלך ההיריון היא נפוצה, מתוך מחשבה שזה מסייע לשמירה על העובר. עם זאת על פי מחקרים עדכניים, דווקא ההיפך הוא הנכון – ולפעילות גופנית (בהנחה שהיא מותאמת לפי שבועות הריון) דווקא יש יתרונות משמעותיים במהלך ההיריון.
ברמת העיקרון, אם עשית פעילות ספורטיבית מסוימת לפני ההיריון, ברוב המקרים תוכלי להמשיך באותה פעילות גם תוך כדי ההיריון – תוך התאמות הנדרשות לפי שבועות הריון. רוב סוגי הספורט נחשבים לבטוחים לנשים בהריון, והם כוללים ריצה קלה, פילטיס, אופני כושר, שחייה, הליכה ואפילו אימון עם משקולות.
חשוב להתאים את עצימות האימון לשינויים שגופך עובר, ולהיות זהירה יותר מהרגיל במהלך האימון: הקפידי לא להגיע לאימון רעבה, ותביאי איתך משהו מתוק בתיק למקרה של נפילת סוכר. במהלך שבועות הריון מאוחרים, בשליש השלישי, יש להימנע מאימון בשכיבה על הגב – שעלול לגרום לירידה בתפוקת הלב. אם במסגרת האימון שלכן יש תרגילים הנעשים בשכיבה על הגב, בשליש האחרון כדאי ליצור תמיכה באמצעות כריות.
נהוג לחשוב שחל איסור מוחלט על הרמת משקלים כבדים במהלך ההיריון, אבל זה לא מדויק. אם שגרת האימון שלך כוללת הרמת משקולות, ניתן להמשיך תוך התאמה על העומסים לתקופת ההיריון. זה לא הזמן לנסות לשבור את השיא שלך או להגיע להישגים ספורטיביים, אבל בהחלט אפשר לקבוע מטרות הכוללות גם תרגילי כוח, שיעזרו לך לשמור על הכושר הגופני במהלך ההיריון. בהרמת משקלים חשוב להקפיד על הוצאת אוויר תוך כדי הפעולה, מה שמסייע להפחתת הלחץ התוך הביטני.
הריון הוא אמנם לא מחלה, אבל הוא כן מייצר הגבלות מסוימות שכדאי להתחשב בהן. פעילויות ספורטיביות שלא מומלצות במהלך ההיריון הן כאלה שדורשות יציבות ושיווי משקל, או שיש בהן סיכון לנפילה או פגיעה. הסיבה לכך היא שבמהלך ההיריון משתנה מרכז הכובד בגוף. ככל שההיריון מתקדם, רמת הגמישות של הגוף עולה בעקבות השינויים ההורמונליים מה שמביא מגביר את חוסר היציבות. לכן, הריון הוא לא זמן טוב לשחק כדורעף או כדורסל (או כל משחק כדור אחר), מאחר ויש בפעילויות אלו סיכון ממשי של נפילה או פגיעה. פעילויות נוספות שכדאי להימנע מהן – החלקה על גלגיליות, ג’ודו; פעילויות שמערבות לחצים משתנים, כמו צלילה או צניחה חופשית, אימונים בגובה רב, והרמת משקלים הגבוהים ביחס ליכולת האישית בשגרה.
גם עבור נשים שלא נוהגות להתאמן בשגרה, ההיריון הוא זמן טוב להיכנס לכושר. הסיבה לכך היא שקיימים לא מעט מחקרים המוכיחים שספורט בזמן ההיריון מסייע ללידה קלה יותר, ומפחית את הסיכויים לניתוח קיסרי.
כמובן, הכי חשוב להיות קשובה לגוף ולא להתאמן בכל מחיר – אם את מרגישה רע במהלך האימון כדאי להפסיק מיד ולהתייעץ עם הרופאה המטפלת.