ציוד ספורט וכושר מחייב תחזוקה ברמה גבוהה ולכן דורש מעורבות של אנשי מקצוע. בין היתר, אנשי המקצוע המעורבים בתהליך הייצור והתחזוקה של מכשירי הכושר כוללים בתוכם טכנאים מוסמכים. טכנאים אלו עוברים הכשרה ייעודית ועם הזמן הם גם צוברים את הניסיון הנדרש על מנת להתמודד עם סוגים שונים של תקלות. בהמשך, אפשר להיעזר בשירותי הטכנאי על מנת לתקן מכשירי כושר מקצועיים וביתיים.
נושאי הלימוד העיקריים של טכנאי ציוד ספורט כוללים אלקטרוניקת חשמל והתקנת חלקי חילוף. כמו כן, נושאי הלימוד מתייחסים לאחזקה המומלצת עבור הדגמים הנפוצים של מכשירי כושר וציוד ספורט – החל מהליכונים, דרך אלפטיקל ועד לאופני אופני כושר וספינינג. עם זאת, כל מכשיר דורש מטבע הדברים התמחות מענה שונה ולכן מטרת ההסמכה היא להעניק ארגז כלים רחב ככל האפשר.
בעזרת ארגז הכלים שעומד לרשות הטכנאי הוא יכול לפתור תקלות נפוצות בהליכון ולמנוע בעיות חוזרות ונשנות. בשלב הראשון, הטכנאי לומד כיצד לפרק את ציוד הספורט ואיזה סימנים לחפש כדי לזהות את התקלה. בשלב השני, קורסי הסמכה כוללים יציאה לשטח והתנסות פרקטית בתיקון מכשירי כושר וציוד ספורט.
האמת היא שהקורס העיוני והמעשי להסמכת טכנאי לא מספיק כדי להבטיח את הרמה המקצועית של מי שעוסק בתחום. בסופו של דבר, את המיומנות האמיתית יכול הטכנאי לצבור רק תוך כדי עבודה. העבודה במכוני הכושר או בבתים הפרטיים היא זו שמאפשרת לטכנאי לראות מקרוב את התקלות, להתנסות בשיטות לפתור בעיות ולתרגל פירוק והחלפת חלקים.
ברוב המקרים צוברים טכנאים צעירים מיומנות בתיקון ציוד ספורט תוך כדי חפיפה. החפיפה מאפשרת לטכנאי להתייעץ עם איש מקצוע אחר לגבי התקלות הנפוצות ולקבל אינדיקציה מסוימת על הפתרונות שרלוונטיים עבורן. חוץ מזה, החפיפה חיונית בשלבים מוקדמים של ההסמכה מטעמי בטיחות.
ציוד ספורט ביתי ומקצועי מגיע כיום להספקי חשמל גבוהים מאוד. חלק מהמכשירים שמשמשים לביצוע פעילות ספורטיביות נדרשים לעמוד בסטנדרטים מחמירים של בקרת איכות, מחייבים התאמה של תשתית החשמל ודורשים גם התקנה של מפסק בטיחות. בכל אחד מהסעיפים האלה, התפקיד של הטכנאי הוא לוודא שהציוד תקין ושהשימוש בו בטיחותי לחלוטין.
טכנאי הליכונים אמין מברר כבר בשיחה הראשונה עם הלקוח באיזה סוג של תקלה מדובר ואיזה סימנים מופיעים על פני השטח. אם הסימנים שאותם מזהה הלקוח מעידים על תקלה בטיחותית, הניסיון של הטכנאי אמור לאפשר לו לקבל החלטה האם לאשר או לשלול את המשך השימוש במכשיר. במידה והשימוש במכשיר הכושר נאסר, יש לתאם מוקדם ככל האפשר את התיקון ולמנוע פגיעה בשגרת האימונים של הלקוח.
היבט אחר לגמרי בתהליך ההסמכה של הטכנאי מתייחס לידע שהוא מקבל בנוגע לסוגים שונים של מכשירי כושר. כאן מתמקדים לא רק במפרט הטכני של כל מכשיר, אלא גם באופן שבו ניתן להתאים אותו לצרכי המשתמש. לאחר ההסמכה וההכשרה, הטכנאי יכול לנצל את הידע הזה כדי להמליץ לכל אחד על מכשיר הכושר שמתאים לו.
התייעצות עם טכנאי היא למעשה חלק בלתי נפרד מהתהליך שבו מכוני כושר בוחרים מכשירים. היות והטכנאים עוקבים אחר שינויים בתחום הכושר ומכירים את ההבדלים בין היצרנים והמותגים, יש לידע שלהם ערך רב. ככל שמקדימים להתייעץ עם הטכנאי גם לגבי בחירת מכשירי כושר ביתיים – כך עולה הסיכוי לבחירה מוצלחת.