כל מה שצריך לדעת על צניחת רחם

2

החיים שלנו כנשים רצופים שינויים, וגם הגוף הנשי מתמודד לא פעם עם אתגרים מגוונים – המאזן ההורמונלי משתנה, חוויית הלידה אף היא משפיעה וגם סימני הזמן ניכרים לבסוף בגוף. מצבים רפואיים רבים, וביניהם צניחת רחם, הם תוצאה של כל אותן השפעות. במצב זה, הנקרא באנגלית Uterine Prolapse, הרחם זז ממקומו לחלל הנרתיק ואף עלול לבלוט ממנו החוצה. מדוע זה קורה ומהן דרכי הטיפול? קראו במאמר הבא.

התסמינים האפשריים

צניחת רחם היא מצב רפואי נפוץ יחסית, אך היא מתבטאת באופן שונה אצל כל אישה. נשים רבות עשויות שלא להרגיש בבעיה כלל, בעוד אחרות יחושו פגיעה מהותית באיכות החיים שלהן. כלומר, מידת ההשפעה על חייה של האישה תלויה בדרגת החומרה של צניחת הרחם, מדרגה קלה ועד דרגה קשה.

נשים רבות המתמודדות עם צניחת רחם מדווחת בדרך כלל על התסמינים הבאים:

  • קשיים ביציאות או במתן שתן
  • אי נוחות בנרתיק או כאבים באזור
  • פגיעה בתפקוד המיני
  • תחושה של לחץ בנרתיק

מלבד הסימפטומים שתוארו לעיל, בבדיקה גינקולוגית יהיה ניתן להבחין ברקמה בולטת שאינה במקומה, ולעיתים גם האישה עצמה תראה בליטה מחוץ לנרתיק. צניחת רחם אינה בהכרח מצב המסכן את בריאות האישה, אך הוא עלול לגרום לסיבוכים שונים. באזור עלולים להתפתח פצעים בשל החיכוך, ובמקרים אחרים מתרחשת צניחה גם של המעיים ושל שלפוחית השתן.

למה זה קורה?

רחם האישה מקובע לדופן האגן באמצעות רצועות תמיכה. אך מצבים רבים, למשל לידה או הפסקת המחזור החודשי, עשויים להחליש את הרצועות הללו ולהאריך אותן. בדרך כלל מדובר בתהליך ארוך המושפע גם מגילה של האישה ומהשינויים ההורמונליים שהיא עוברת.

קיימים כמה גורמי סיכון לצניחת רחם וביניהם:

  • לידה – הריון ולידה מטילים עומס רב על מערכת הרבייה הנשית. הרחם נדרש להתאים את עצמו לגודלו של העובר ולמשקלו, ובמהלך הלידה עצמה האישה נדרשת למאמץ פיזי רב. לכן, לידות קשות וארוכות, לידות המתבצעות באמצעות מכשיר ואקום, או לידות שבהן משקל העובר גבוה מהוות גורמי סיכון להתפתחות של צניחת רחם.
  • נטייה תורשתית.
  • הרמה ונשיאה תכופות של חפצים כבדים.
  • אישה הסובלת משיעול כרוני או ממצב של עצירות כרונית נמצאת בסיכון גבוה יותר להתפתחות של צניחת רחם.
  • הפסקתה של הווסת המובילה לירידה ברמות הורמון האסטרוגן.

דרכי הטיפול

בדומה למצבים רפואיים אחרים, הטיפול באישה הסובלת מצניחת רחם יתבצע בהתאם למידת החומרה של המצב. 

כיום ישנם 3 סוגים עיקריים של טיפול:

  • פיזיותרפיה: טיפול מסוג זה ייבחר בדרך כלל אם האישה סובלת מצניחת רחם בדרגה נמוכה. במקרה זה הטיפול נועד למנוע החמרה של המצב והוא מסייע לחזק את השרירים של רצפת האגן. האישה תלמד תרגילים שונים, כאשר לרוב מומלץ לשלב אותם עם שינוי באורח החיים. אם אישה משתעלת למשל כתוצאה מעישון, יומלץ לה על גמילה, וכדאי גם להקפיד על תזונה בריאה ופעילות גופנית במידה הנכונה.
  • תומך נרתיק: טיפול אפשרי נוסף הוא תומך נרתיק מסיליקון. את התומך מחדירים לנרתיק, כאשר המטרה היא לספק את התמיכה הנדרשת. כיום ישנם תומכים שנועדו להישאר כ-10 שבועות ברחם, אך יש גם כאלו שהאישה יכולה להוציא בעת הצורך. 
  • ניתוח: במקרים חמורים, הרופא המטפל עשוי להמליץ לאישה על ניתוח, כאשר קיימות שתי אפשרויות עיקריות – הרמה של הרחם או כריתתו. ניתוחים מסוג זה נחשבים לקלים יחסית ולרוב ההחלמה מהירה למדי.

לסיכום, צניחת רחם היא מצב רפואי כרוני ומורכב העלול לפגוע בשגרת חייהן של נשים רבות. עם זאת, כיום קיימות אפשרויות טיפול רבות, ולכן אישה החוששת שהיא סובלת ממצב זה, כדאי שתפנה לטיפול רפואי בהקדם. הרופא המטפל יבחר ביחד עם האישה את סוג הטיפול המתאים ואת היקפו, וילווה אותה עד למציאת הפתרון הנכון עבורה.

המאמר באדיבות מרכז פיזיותרפיה צהלה


Leave a comment
Your email address will not be published. Required fields are marked *