תקופת ההריון היא תקופה קסומה, מיוחדת, מורכבת, משמחת, מצערת, ואחרי 9 חודשים (בד”כ), היא מגיעה לקיצה. במיוחד בהריון הראשון עדיין לא יודעים כל כך למה לצפות בזמן הלידה ואיך הדברים הולכים לקרות.
הכנו בשבילכן מדריך עם 10 שאלות חשובות שכדאי לשאול את הרופא או המיילדת לפני תחילת הלידה. מעין “תוכנית לידה” כזו שתיצור תיאום ציפיות בין הצד המיילד ליולד. ידע זה כח. ככל שתדעי יותר לקראת מה את הולכת, יהיה לך יותר קל גם ברגעים הקשים.
1. באיזה שלב של הלידה עוברים לחדר הלידה?
לכל בית יולדות יש את ההגדרות שלו מתי להעביר את היולדת לחדר לידה ומהם הקריטריונים לכניסה לחדר לידה. בחלק מבתי החולים יכניסו יולדות כבר בפתיחה של 2 ס”מ, ובחלק אחר רק אחרי 4 או בהתאם למצב היולדת. כמו כן, כדאי לבדוק כמה זמן אחרי הלידה תוכלי להשאר עם התינוק להתאוששות בחדר הלידה, לאיזו מחלקה יעבירו אותך ואחרי כמה זמן תוכלי לעבור למלונית במידה ותבחרי לעשות כך. כמו כן, כדאי לבדוק מהי כמות המלווים המותרת שבית החולים מאפשר (במיוחד כיום עם החוק שלא מאפשר לדולות ללוות את היולדת).
2. מה האפשרויות העומדות בפניך מבחינת משככי כאבים בלידה
אפידורל? טשטוש? מה הן האופציות שבית החולים מציע ובאיזה שלב של הלידה אפשר להשתמש בהן. כמו כן, בקשי לדעת את הסיכונים ותופעות הלוואי (למרות שברגע של כאבים לא יעניין אותך כלום), אבל אלו דברים שכדאי להתכונן אליהם מבעוד מועד.
מומלץ לתרגל טכניקות של נשימות ודמיון מודרך טרם הלידה, להעביר את כאבי הצירים באמבטיה או ג’קוזי אם מתאפשר, ארגני לעצמך מראש שירים שמרגיעים אותך בפלאפון או בכונן USB נייד.
3. ניתוח קיסרי
מהם הקריטריונים לביצוע ניתוח קיסרי בבית החולים, תחת איזו הרדמה מבצעים אותו (ספינלית\אפידורלית), מהם הסיכונים, זמן ההתאוששות, אפשרות למלווה בעת הניתוח. נשים רבות לא מעונינות לחשוב אפילו על האופציה של ניתוח קיסרי אבל לצערנו ישנם מקרים שבשל מצוקת עובר או סיכון לאם הרופאים מחליטים על ניתוח חירום כדי לסיים את הלידה בצורה הכי טובה לאם ולעובר. אז נכון שזו לא התגשמות פנטזיית הלידה שלך, אבל אני יכולה להעיד שאחרי שני ניתוחים קיסריים, זה לא משנה מאיפה הם יוצאים, העיקר שאת והתינוק תהיו בריאים.
במידה ואת בלידה שניה אחרי קיסרי, בחני עם הצוות את האפשרות לוויבק – לידה וגינלית אחרי קיסרי, שזו אופציה שמרבית בתי החולים היום מאפשרים במידה וחלפה יותר משנה ואם הכל תקין. תוכלי לקרוא כאן : טיפים לניתוח קיסרי
4. חתך אפיזיוטמי
בדקי עם הצוות מהי המדיניות לגבי חתך אפיזיוטמי. עד כמה המיילדות מוכנות לבוא לקראתך בין אם לשמן את האזור עם שמן שקדים במהלך הלידה (יש מיילדות שעושות את זה בכיף) , עד כמה הם דוגלים בלתת הזדמנות ללידה להתקדם באופן טבעי בלי להתערב עם חתכים.
5. תנועתיות בלידה
עד כמה יאפשרו לך לנוע בחופשיות בזמן הלידה בחדר, האם חיבור מוניטור יאפשר לך לטייל ולזוז כאוות נפשך בעת הלידה, האם יתאפשר לך לבלות את הצירים הכואבים במקלחת מתחת למים , ללדת בכריעה או בכל תנוחה אחרת. יש בתי חולים שנוקטים בגישה היותר “טבעית” והמיילדות יותר באות לקראת היולדת ותומכות בלידה טבעית עם כמה שפחות התערבות. מומלץ לבדוק מראש את המדיניות בבתי היולדות בסביבה שלך טרם קבלת ההחלטה על המקום בו תבחרי ללדת.
6. מלווים בחדר הלידה
בדקי מה מדיניות בית היולדות לגבי מבקרים בחדר הלידה, כמה אנשים יוכלו להיות איתך בחדר הלידה לפני הרגע המיוחל. יש בתי חולים שמאפשרים רק מלווה אחד, יש כאלה שמאפשרים שניים ויש כאלה שמאפשרים 3. כמו כן, אם את מתכננת ללדת עם דולה בדקי את מדיניות בית החולים בעקבות השינויים האחרונים במספר בתי יולדות. מומלץ גם לבדוק את שעות הביקור במחלקת היולדות. יש בתי חולים שלא מאפשרים כניסת מבקרים למעט שעתיים שלוש ביום ויש בתי יולדות שבהם אין הגבלה במהלך שעות היום. יש יתרונות וחסרונות לכל דבר, אם למשל עברת ניתוח או לידה קשה ויש לך שותפה לחדר שיש לה מבקרים כל היום, יהיה לך קשה למצוא זמן בשקט לנוח ולהתאושש.
7. צילום בחדר הלידה או חדר הניתוח
בדקי האם יש אפשרות לצילום בחדר הלידה או צילום בחדר הניתוח. לא כל בתי היולדות מאפשרים זאת. בד”כ בקיסרי לא מרשים לצלם תמונות אבל אני יכולה להעיד שאני זוכרת ממש בבירור את הרגעים הראשונים שראיתי את הילדים שלי אחרי הניתוח, למרות שלא היתה שם מצלמה. מה שכן, תדאגו שבן הזוג יצמד לתינוק החל מרגע היציאה לתינוקיה, יצלם אותו , ילווה אותו ויתמוך בו בעת שאתן מתאוששות, וידאג לתיעוד מקיף של השעות והימים הראשונים שלו.
8. הנקה לאחר הלידה
האם תתאפשר הנקה מיד לאחר הלידה? במידה וילדת בקיסרי מתי יאפשרו לך לקום מהמיטה ולהניק? האם תוכלי לקבל את התינוק לחדר שלך לאחר ההתאוששות מהלידה? מה הן שעות הפעילות של יועצות ההנקה במחלקה ? בדקי את הנושאים הללו. גם אם תחליטי מראש שבא לך או לא בא לך להניק, תלכי בראש פתוח. אין לדעת איך תרגישי אחרי הלידה. אם היו אומרים לי שאני אניק בכיף את התאומות שלי הנקה מלאה במשך חודש ואפילו הנקה כפולה, הייתי אומרת שאין סיכוי! עם יובל ההנקה לא זרמה כל כך טוב בהתחלה, ואיתן, הן פשוט נתפסו על הציצי כמו מקצועניות וינקו ממש טוב. בדקי האם יש משאבת הנקה בתינוקיה ואילו אביזרים תצטרכי בשביל לשאוב במידה ותרצי (ואם יהיה לך גודש נוראי את תרצי לשאוב!) . כמו כן, מומלץ להצטייד מבעוד מועד בטלפון של יועצת או מדריכת הנקה שתוכל לתת מענה בעת הצורך לשאלות. לא תמיד יועצת ההנקה של בית החולים זמינה מספיק והתחלה טובה להנקה יכולה להשפיע מאוד על המשך ההנקה שלך. עוד דבר חשוב, במידה ואת בוחרת בהנקה, מומלץ להכין מבעוד מועד דף מודפס שעליו כתוב “רק הנקה” או “אני אוכל רק ציצי ” ולהדביק על העריסה בתינוקיה, שהאחיות לא יתבלבלו במקרה, ולצרף את מס’ הטלפון שלך במידה והתינוק בוכה, שיקראו לך.
9. אפשרויות ביות בבית החולים
האם בית החולים תומך במדיניות של ביות? מהם תנאי הביות? האם יש חדרים ייעודיים לביות מלא עם ציוד? האם הביות כולל 24 שעות עם האם או חלק מהזמן? מהן שעות ביקור הרופאים? באיזה שעות התינוק יכול לשהות לידך? מה גודל החדרים והאם הם מאפשרים להכניס עריסת תינוק. חשוב גם לקחת בחשבון את נושא ההיגיינה והימנעות מחיידקים במידה ויש יותר מדי מבקרים. מומלץ להגביל את הביקור של המשפחה המורחבת והחברים לבית. קחי את הזמן להתאושש ולהתרגל לתינוק החדש בכיף.
10. מלונית ליולדת
האם יש מלונית במלון? מתי אפשר לעבור אליה? התנאים במחלקות היולדות לא תמיד מוצלחים במיוחד ויש מצבים שבהם קשה למצוא מנוחה ושקט בגלל עודף מבקרים. אני בחרתי בלידה עם התאומות שהיתה לידה שניה, לקחת מלונית כדי לתת ליובל להתאקלם אליהן אחרי שבוע שבו הייתי מאושפזת. אז העברתי לילה ראשון ושני במחלקה ולא ממש הצלחתי לנוח בין הכאבים להנקות, ביום השלישי עברנו למלונית, יובל הצטרף עם בעלי וישנו ביחד. ביום הרביעי גם הבנות הצטרפו אלינו למלונית והעברנו יחד את הלילה. (לא אישרו לשחרר אותן לפני כי הן נולדו לפני שבוע 36) .
פגיה – במידה ואת בסיכון ללידה מוקדמת, לפני שבוע 35-34 – מומלץ לערוך סיור מקדים בפגיה. זה ממש חשוב ויכול להפוך את התקופה הראשונה לשפויה יותר כשמבינים בצורה רגועה מה קורה שם ואיך הדברים מתרחשים, מעבר לעובדה שזה מעניין ומרתק לראות את הפיצקים הקטנים הללו. ערכתי סיור בפגיה בזמן ההריון כי הייתי בחשש ללידה מוקדמת וזה הרגיע אותי מאוד לדעת מה בדיוק קורה בתהליך. שלא תגיעו, אבל אם אתן עם סיכון גבוה , צירים מוקדמים או בעיות כאלה ואחרות, כדאי לבדוק.
עד כאן להפעם,
שתהיה לכן לידה קלה ונוחה. כדאי שתגיעו מוכנות כמה שיותר ללידה עם כמה שיותר ידע, זה רק יקל עליכן במהלך הלידה. וחשוב לזכור שגם אם דברים לא הולכים בדיוק כמו שרציתן, הכל בסדר. הכל יהיה בסדר. העיקר שתצאו בידיים מלאות ושמחות עם תינוק בריא. כל השאר לא חשוב.
אתן מוזמנות לשתף עוד טיפים שלכן בתגובות !