ימים לא פשוטים עוברים על כולנו, כאן בישראל, ודווקא עכשיו, יצירת שגרה יציבה עבור הילדים, הכוללת שעות למידה קבועות מרחוק, יכולה לחזק אותם מאד (וגם אתכם). אז איך מסייעים לקטנים שלנו ללמוד באופן הטוב ביותר, גם כשזה בזום?
עוד בימי הקורונה נדרשו תלמידי מערכת החינוך לאתגר חדש, בישראל ובעולם כולו – למידה מרחוק. הזום הגיע לחיינו כפתרון יעיל ביותר לשמירה על שגרת לימודים ועבודה, תוך מניעת הדבקה במגפה, אך איתו מגיעים קשיים שונים, במיוחד לילדים מכל הגילאים. בשבועות קשים ומסובכים אלו, התלמידים בארץ מתבקשים לחזור אל הלמידה המרוחקת בזום על מנת לנסות ולשמור על שגרה בלימודים ובחיים בכלל.
יחד עם זאת, קיימים אתגרים רבים ללמידה מרחוק, כשהבולט שבהם הוא הקושי בריכוז והתמדה. סביבת למידה פיזית כמו בבית הספר משרה אווירה של מחויבות והשתתפות, לא רק בגלל נוכחות צוות ההוראה, אלא גם בגלל נוכחות התלמידים הנוספים שהעדרם בסביבת הזום מורגש מאוד. אצל התלמיד נוצרת תחושה שכל האחריות לפוקוס ומחויבות נמצאת על כתפיו כאשר הוא לבד בחדרו, והריחוק המורגש דרך המסך יכול ליצור תחושה של ניכור וחוסר חשיבות. כדי לאפשר לילדים להיות חלק אמיתי מהשיעור הנלמד בזום ישנם כמה טיפים פשוטים ליישום שכדאי להכיר.
מכיוון שפלטפורמת הלימוד בזום היא דיגיטלית, איכות הגלישה באינטרנט היא שם נרדף לאיכות הלמידה. אם השידור נעשה קטוע, איטי או לא ברור, נקודת הפתיחה של התלמיד לריכוז תהיה בעייתית. אינטרנט על בסיס סיבים אופטיים מאפשר תעבורת מידע משמעותית יותר ומספק גלישה מהירה, אך בעיקר גם יציבה. רצוי לבצע בדיקת תשתית אינטרנט לפי אזורים כדי לבדוק האם במקום מגוריכם קיימת פריסת סיבים אופטיים, שתוכלו להתחבר אליה ובכך לאפשר גלישה מהירה ואמינה.
אחד התורמים העיקריים לאיכות הריכוז והלמידה הוא איכות השינה . אם השעה בה הילדים הולכים לישון נתונה לשינויים אקראיים בכל יום, יהיה קשה מאוד לייצר שגרת יום מוצלחת וגם איכות השינה תיפגע. הקפידו על שעות שינה והשכמה קבועות, ממש כמו בימים רגילים. זה המפתח.
גם בנוגע למרחב, כדי לייצר אווירת לימוד אופטימלית, חשוב לקבוע מקום קבוע ללימודים כאילו היה בית הספר. במצב אידאלי נבחר בחדר עם דלת שאפשר לסגור בשביל השקט והפרטיות, וחלונות שאפשר לפתוח לאור ואוויר. אם אין חדר כזה בזמינות בבית, חפשו את הפינה השקטה ביותר. כזו שרחוקה ממרכז החיים הסואן של הבית.
כל דבר שעשוי להסיח את הדעת, יאלץ להישאר מחוץ למרחב הלמידה. אם ביום לימודים רגיל אסור לשלוף בכיתה סמארטפונים וטאבלטים, אז על אחת כמה וכמה שביום לימודים בזום לא נוכל לאפשר זאת. מכיוון שאין מי שישגיח כל הזמן על הלומדים, ייתכן שתצטרכו ‘להפקיד’ את המסכים המבלבלים בידכם בתחילת השיעור.
כמו שהזכרנו, שגרה היא המפתח להצלחה במצבים לא שגרתיים ולכן סדר היום חשוב ביותר. שימו לב שלוח הזמנים של השיעורים הוא ריאלי, עם מספיק הפסקות שמחולקות כמו שצריך לאורך היום. ייתכן ובימים מסוימים יהיה עדיף לאפשר לוותר על השיעור האחרון של אותו היום, או על שיעור אחר במהלך היום, מכיוון שגם כך אין זו משימה פשוטה עבור הילדים ואין רצון ליצור לחץ נוסף עליהם. רק המנעו מלוותר על השיעור הראשון ביום, יהיה קשה מאוד להיכנס ל’לופ’ לאחר מכן.
נסו רגע להבין מה קורה לילדים בעקבות הזום – הם מבלים את רוב שעות היום מול מסך, רק כדי להגיע לרגע שיוכלו לחזור לסמארטפון וברוב המקרים לסיים את הערב מול הטלוויזיה. נסו לצמצם את הפעילות מול המסך בשעות היום, שאינן מיועדות ללמידה, על ידי תכנון פעילויות שונות עם הילד, כמו משחקים או טיול קצר בשכונה ומפגש עם חברים. בנוסף, אם תמנעו בעצמכם משעות נוספות של מסך אחרי הצהריים, תגלו שהדוגמא האישית תעשה עבודה לא רעה.
יש מה לעשות כדי להפוך את הימים בזום לאפשריים, מלמדים ונוחים יותר. לא נדרש הרבה מאמץ אלא בעיקר תשומת לב לפרטים קטנים ולצרכים המשתנים של הילדים בבית. זכרו לשתף ולהשתתף בהחלטות כמו המיקום האידאלי בבית למרחב למידה, הצורך בהפסקות, בתכיפות ובמשך שלהם, ובפתרון בעיות שיצופו במהלך הזמן. נאחל ימים שקטים יותר בקרוב ובהצלחה.