רשת האינטרנט נחשבת לאחת ההמצאות החשובות של המאה ה-20, אבל כמו לכל המצאה גם לה יש חסרונות בעיקר לכל הקשור לגלישת ילדים באינטרנט.
מכיוון שעדיין אין חקיקה מוגדרת בתחום, האחריות לכך נופלת על כתפי ההורים – הן מבחינה חינוכית והן מבחינת חסימת תכנים לא ראויים לקטינים ברשת האינטרנט מפני ילדים.
כהורים לילדים ומתבגרים, עומדות בפניכם מספר אפשרויות להגנה על ילדיכם בעת גלישה ברשת :
גלישה ברשת האינטרנט דומה להתנהגויות שליליות אחרות (שימוש בחומרים אסורים, עישון וכו’) באספקט אחד – בכולם מעורבות והשגחה הורית יכולים למזער נזקים ואף למנוע שימוש לרעה.
בתחום האינטרנט ההורים נדרשים לפעולה כפולה: מצד אחד לתת בילד אמון ולאפשר לו אוטונומיה ועצמאות, אבל מצד שני לקבוע לו גבולות שיבטיחו בטיחות וביטחון.
הורים שיעשו זאת צפויים להיתקל ב-4 אתגרים שונים:
ספקיות האינטרנט השונות מציעות שירות חינמי ובסיסי של סינון תכנים, בעיקר תכנים שעוסקים במין, אלימות, חומרים אסורים, נשק, הימורים ותכנים גזעניים.
סינון תכנים ברמה מורחבת יותר לרוב כרוכה בתשלום, בעיקר כזה שכולל חסימת שיחות בסקייפ ובצ’אטים, ניטור פעולות בפייסבוק, הגדרת זמני גלישה ועוד.
עם זאת, חשוב לזכור שאפילו הסינון המתקדם ביותר אינו הרמטי, למשל לרוב תכני יוטיוב למיניהם יוצגו בפני הילדים למרות הסינונים.
קיימות אפשרויות נוספות כמו אפליקציות חינמיות שמסננות את הגלישה ע”פ מילות מפתח קבועות, הורדת מסננים דרך מערכת ההפעלה ועוד.
האפשרות השנייה למשל מאפשרת להורים לחסום אתרים מסוימים, להגדיר מגבלות זמן לגלישה וכן לקבל דו”חות לגבי פעילות הילד ברשת כמו זמן הגלישה, האתרים בהם גלש, המונחים שאותם חיפש ועוד.
בין אם יש לכם ילדים קטנים או מתבגרים, מומלץ להיות בבקרה מתמשכת על הפעילות שלהם באינטרנט ולבדוק את התכנים שאליהם הילדים נחשפים, עם מי הם מצ’וטטים, איזה תכני וידאו הם רואים ולהיות בבקרה, לטובתם, להגנתם ובשביל השקט הנפשי שלנו.