איך להגן על ילדינו מהסכנות באינטרנט – טיפים בשביל גלישה בטוחה לילדים ומתבגרים

2

רשת האינטרנט נחשבת לאחת ההמצאות החשובות של המאה ה-20, אבל כמו לכל המצאה גם לה יש חסרונות בעיקר לכל הקשור לגלישת ילדים באינטרנט.

מכיוון שעדיין אין חקיקה מוגדרת בתחום, האחריות לכך נופלת על כתפי ההורים – הן מבחינה חינוכית והן מבחינת חסימת תכנים לא ראויים לקטינים ברשת האינטרנט מפני ילדים.

כהורים לילדים ומתבגרים, עומדות בפניכם מספר אפשרויות להגנה על ילדיכם  בעת גלישה ברשת :


אפשרות ראשונה – מעורבות והשגחה הורית

גלישה ברשת האינטרנט דומה להתנהגויות שליליות אחרות (שימוש בחומרים אסורים, עישון וכו’) באספקט אחד – בכולם מעורבות והשגחה הורית יכולים למזער נזקים ואף למנוע שימוש לרעה.

בתחום האינטרנט ההורים נדרשים לפעולה כפולה: מצד אחד לתת בילד אמון ולאפשר לו אוטונומיה ועצמאות, אבל מצד שני לקבוע לו גבולות שיבטיחו בטיחות וביטחון.
הורים שיעשו זאת צפויים להיתקל ב-4 אתגרים שונים:

  • מיומנות טכנולוגית – לרוב ההורים מיומנות טכנולוגית פחותה מזו של ילדיהם, כך שהם מגלים חוסר בטחון בתחום הטכנולוגיה של האינטרנט – מה שמקשה עליהם לבצע את המשימה בהצלחה.
    לכן, עומדות לרשות ההורים תוכנות אבטחה למחשב שעושות את העבודה במקומם ומסננות תכנים לא מתאימים.
  • מינון גלישה באינטרנט לילדים – מכיוון שגם ההורים עושים שימוש תכוף ברשת האינטרנט, קשה להם לקבוע מהי מידת המינון הראויה לילדיהם.
    כלומר, באיזו מידה אי שימוש או שימוש יתר באינטרנט יכול לפגוע בילד מבחינה חברתית, לימודית וכו’.
  • פרטיות – פרטיות של הילדים נחשבת לערך עליון בימינו ולכן שהורים רבים מפחדים לפגוע בה. עם זאת, חשוב לזכור שפרטיות יכולה להביא את הילד לפגיעה בעצמו או באחרים מבלי ידיעת ההורים –מה שמצריך פעולה מראש כמו חוזה מול הילד שיפרט את השימוש באינטרנט מבחינה זו.
  • מידת שיתוף הפעולה של הילד – זה אולי האתגר הגדול מכולם כי ילדים לרוב יתנגדו לכל הגבלות שיוטלו עליהם, כך שהגלישה ברשת האינטרנט אינה יוצאת דופן. כדי לעמוד באתגר הזה יש להפעיל סמכות הורית ואם אפשר – לגייס רשת תמיכה בדמות הורים של חברים שינקטו באותן פעולות, כך שהילד שלכם לא ירגיש ש”לאחרים מותר ורק לי אסור…”

 


אפשרות שנייה – סינון תכנים באינטרנט לילדים

ספקיות האינטרנט השונות מציעות שירות חינמי ובסיסי של סינון תכנים, בעיקר תכנים שעוסקים במין, אלימות, חומרים אסורים, נשק, הימורים ותכנים גזעניים.
סינון תכנים ברמה מורחבת יותר לרוב כרוכה בתשלום, בעיקר כזה שכולל חסימת שיחות בסקייפ ובצ’אטים, ניטור פעולות בפייסבוק, הגדרת זמני גלישה ועוד.
עם זאת, חשוב לזכור שאפילו הסינון המתקדם ביותר אינו הרמטי, למשל לרוב תכני יוטיוב למיניהם יוצגו בפני הילדים למרות הסינונים.


אפשרויות נוספות

קיימות אפשרויות נוספות כמו אפליקציות חינמיות שמסננות את הגלישה ע”פ מילות מפתח קבועות, הורדת מסננים דרך מערכת ההפעלה ועוד.
האפשרות השנייה למשל מאפשרת להורים לחסום אתרים מסוימים, להגדיר מגבלות זמן לגלישה וכן לקבל דו”חות לגבי פעילות הילד ברשת כמו זמן הגלישה, האתרים בהם גלש, המונחים שאותם חיפש ועוד.

בין אם יש לכם ילדים קטנים או מתבגרים, מומלץ להיות בבקרה מתמשכת על הפעילות שלהם באינטרנט ולבדוק את התכנים שאליהם הילדים נחשפים, עם מי הם מצ’וטטים, איזה תכני וידאו הם רואים ולהיות בבקרה, לטובתם, להגנתם ובשביל השקט הנפשי שלנו.

 


Leave a comment
Your email address will not be published. Required fields are marked *