בואו נדבר על הנקה.
נתחיל ונאמר שחלב אם הינו מקור התזונה הכי בריא עבור התינוק.
המלצת משרד הבריאות הינה להניק הנקה מלאה ללא כל תוספת של מזון או שתייה עד גיל חצי שנה, ובהמשך – בשילוב מזונות מתפריט המשפחה.
יחד עם זאת מומלץ בימים חמים לתת לתינוק לשתות מים רתוחים בטמפ’ החדר (מעל גיל חודשיים) על מנת למנוע התייבשות ויש לוודא שהוא מקבל מספיק נוזלים במהלך היום.
חשוב לציין בהזדמנות זו שלא לכל אישה ההנקה מסתדרת מההתחלה, ולעיתים מומלץ להתייעץ עם יועצת הנקה במידה וישנם קשים בהנקה.
עם זאת, מומלץ לנסות ולהניק למרות הקשיים ולא להתייאש כל כך מהר!
תתפלאי לגלות לכמה מהנשים ששולפות שד בטבעיות ומניקות את התינוק שלהן היו קשיים בהתחלה של ההנקה.
אז נכון, תמיד אפשר לתת תמ”ל, אך במידה וההנקה הולכת בצורה מוצלחת, אז בהחלט עדיף עבור התינוק לקבל חלב אם מאשר תמ”ל ואפשר גם לשלב.
ישנם מקרים שבהם חלב האם לא מזין מספיק ואז התינוק כל הזמן רעב ולא רגוע, או במקרים שבהם התינוק לא עולה במשקל כמו שצריך בשבועות הראשונים, ואז מומלץ להתייעץ עם רופא ועם יועצת הנקה על מנת לאתר את הבעיה (תפיסה לא נכונה של השד, בעיה בזרימות, בעיה בייצור החלב, חלב בעל ערך גליקמי נמוך) ולנסות למצוא פתרון.
כמו כן, ישנם מספר גורמים אשר יכולים להפריע להנקה :
יחד עם זאת לכל כלל יש יוצא מהכלל, ויש תינוקות שהיו רחוקים מהאם למשך שעות ארוכות ואף ליומיים שלושה מבלי לינוק, ניזונו מבקבוק ולאחר מכן החלו לינוק.
כמו כן יש תינוקות שניזונו במקביל מבקבוק(חלב שאוב\תמ”ל) וגם לקחו מוצץ , ובכל זאת ינקו למשך תקופה ארוכה.
כאשר אישה מניקה , היא מורידה את סיכויי התינוק לחוות את התופעות הבאות:
להנקה ישנם גם מספר יתרונות עבור האם:
החלב הראשוני לאחר הלידה נקרא “קולוסטרום“. למרות שהוא מגיע בכמות מאוד קטנה , לעיתים של כפית או שתיים ליממה, הוא עשיר מאוד בחלבונים ונוגדנים החיוניים לתינוק בראשית חייו.
המתיני עד שהתינוק יפתח פה פעור ורחב כמו בפיהוק, תוכלי לעודד אותו לכך ע”י חיכוך הפטמה בשפתיו, וכאשר הוא פותח את פיו, הצמידי את התינוק לשד בתנועה מהירה ועדינה, כך שהסנטר והשפה התחתונה יוצמדו ראשונים, ולאחר מכן תוצמד השפה העליונה.
תהליך ההנקה והיניקה הוא תהליך דינמי ולרוב משתנה.
ההנקה הינה תהליך שיש ללמוד אותו.
יש נשים שמהרגע הראשון שהתינוק מתחבר לשד זה הולך להן בצורה מוצלחת, ויש נשים שנתקלות בקשיים בהנקה, אשר לעיתים רבות אפשר לפתור אותם בקלות.
יש נשים שהשד כל כך גדול אחרי הלידה והפטמות ענקיות כשהפה של התינוק קטנטן ולפעמים לוקח גם לתינוק זמן ללמוד איך להתפס נכון.
לכן, אל תתביישי לבקש עזרה מהאחיות בתינוקיה או מיועצות ההנקה שנמצאות בבתי החולים.
אני יכולה להעיד מניסיון אישי שגם לי לא הלך חלק בהתחלה עם הבכור שלי ואפילו קצת נלחמתי עד שנתפס טוב, אבל בסופו של דבר גם אני וגם הוא קלטנו את העניין וככה גם האחיות שלו.
שלושתם אגב ינקו בשילוב תמל עד גיל 4.5 חודשים והתפתחו מצוין.
אמהות רבות לעיתים חוששות שאין להן די חלב, אך ייצור החלב פועל לפי עיקרון של היצע וביקוש. במידה ותניקי על פי דרישת התינוק, ככל שהוא ינוק יותר, כך ייצר גופך יותר חלב, וכמות החלב בגופך תותאם לצרכיו. יחד עם זאת חשוב לבצע מעקב גדילה בטיפת חלב על מנת לוודא שהתינוק גדל בקצב תקין ומקבל את כל התזונה שהוא זקוק לה.
ישנן תקופות של “קפיצות גדילה” בחודשים הראשונים לחיי התינוק, כאשר בתקופות אלו יש לתינוק תיאבון רב יותר למשך יומיים שלושה, בימים אלו מומלץ להמשך להניק את התינוק על פי דרישה ולנוח ככל האפשר. בתקופה זו התינוק גורם להגברת היצע החלב שלך.
כאשר מניקים יכולים להתעורר מספר קשיים, אשר אינם מחייבים בהכרח ויתור על ההנקה. להלן מספר פתרונות לקשיים שונים בהנקה אשר יכולים לעזור לך להתמודד.
גודש בשד נובע כאשר ישנו מצב של חוסר איזון בין כמות החלב שהגוף מייצר, לבין כמות החלב שהתינוק דורש.
פתרונות אפשריים :
בימים הראשונים שלאחר הלידה תתכן רגישות בפטמות אשר יכולה להגרם כתוצאה ממספר גורמים:
דלקת בשד יכולה להיווצר כתוצאה מצינורית חלב חסומה, מגודש בשד שאינו מטופל כראוי או כתגובה לעייפות או למתח.
סימני הדלקת עשויים להופיע בצורת אודם וכאב באזור השד, תחושת חום , חולשה וצמרמורות בדומה לשפעת, ולעיתים אף חום גבוע.
טיפול בדלקת ייעשה בתחילה כמו הטיפול שניתן לגודש, ובמידה והחום גבוה ולא יורד מומלץ לפנות לרופא לקבלת טיפול אנטיביוטי. חשוב לנוח ולשתות הרבה, ובמידת האפשר להמשיך ולהניק. הדלקת והטיפול בה לא פוגעים בתינוק או בחלב וגם האנטיביוטיקה תותאם לאם מניקה.
פטרייה בשד נגרמת לרוב כהדבקות מפטריה בלשונו של התינוק. לא תמיד הפטריה אצל האם תופיע מייד לאחר הופעת פטרייה על לשונו של התינוק, לעיתים היא יכולה להופיע גם מספר שבועות לאחר הופעת הפטריה בפיו של התינוק.
נקודות או משטחים לבנים על הלשון או החניכיים, לעיתים זה נראה כמו שאריות פליטה או שכבה לבנה על לשון התינוק. כאשר לתינוק יש פטריה בפה או בלשון, הוא לרוב יראה סימני רעב, וברגע שהפטמה או הבקבוק יכנס לו לפה הוא יעשה מעין עווית של כאב ויסרב לאכול או לינוק למשך שעות רבות. לפעמים תופיע פטריה באזור המפשעה , ולעיתים אין סימן גלוי לעין בפי התינוק. טיפול לפטריה בפה התינוק ינתן באמצעות ג’ל או תרחיף (ניסטטין- ניתן ע”י רופא עם מרשם) וכדאי גם לתת לתינוק לשתות חלב עיזים (מפוסטר- עושה את אותו האפקט) אשר מקל מאוד ועוזר לטיפול.
כאב חד בפטמה או בשד בעת ההנקה וגם לאחריה. כאב אשר אינו מרפה לאחר שינוי תנוחה או ניתוק וחיבור התינוק מחדש אל השד, תחושת שריפה וגירוד בשד ובעיקר בפטמה, העור על גבי הנקבוביות שבפטמה הופך למבריק ונהיות כמו מעין נקודות אדומות.
לטיפול בפטריה בשד יש צורך במשחה אנטי- פטרייתית. מומלץ לפנות לרופא לאבחון וקבלת טיפול . את המשחה אפשר לשים על גבי פדים של הנקה, יש משחות אשר מתאימות גם להנקה ומספיק רק לשטוף קלות את הפטמה לפני הנקה. לרוב עם טיפול אנטי פטרייתי הפטריה תחלוף די במהרה.
ישנם מקרים בהם לא מתאפשר לתת לתינוק באופן ישיר חלב אם, כמו במקרים למשל שהאם נאלצת לצאת לסידורים ללא התינוק ומישהו אחר נשאר להשגיח עליו, או על מנת שהאם תוכל לנוח לכמה שעות רציפות של שינה ואז האב יכול למלא את מקומה ולתת לתינוק חלב שאוב.
את החלב אפשר לשאוב מן השד בצורה ידנית או בעזרת משאבה.
קיים בשוק מבחר רב של משאבות, חשמליות או ידניות, משאבות המופעלות באמצעות חשמל או סוללה, משאבות חד צדדיות ודו צדדיות.
בחירת סוג המשאבה תלויה בעיקר במספר הפעמים שעלייך לשאוב מדי יום ובאופן השאיבה המתאים לך. לפני השימוש במשאבה מומלץ לקרוא את הוראות היצרן בנוגע לשימוש ושמירה על ניקיון המשאבה.
מומלץ להתייעץ עם חברות שהניקו או בפורומים שונים באינטרנט על מנת לקבל המלצה על משאבה שתתאים לצרכיכם. כמו כן, ניתן להשכיר משאבה מיד שרה בסכום סמלי.
התדירות תלויה בסיבת השאיבה. לתינוק שרק נולד וקיימת הפרדה בינו לבין האם כמו פגים למשל או כאשר האם מחלימה מלידה קשה, רצוי לשאוב 8 פעמים ביממה לפחות, על מנת ששאיבה סדירה של חלב תביא לייצורו בכמות מספקת, לצורך מתן ארוחות בודדות. מומלץ לשאוב בזמנים שבהם התינוק אמור לאכול, על מנת שהגוף ידע מתי לייצר חלב. לשאיבה מדי פעם או לטובת הגדלת מלאי החלב אפשר לשאוב לפני, אחרי או בזמן ההנקה מן השד השני.
שאיבה היא מיומנות נרכשת המחייבת תרגול, אימון ואמון בעצמך. בימים הראשונים לאחר הלידה לרוב יש חלב במידה ממש קטנה, ונורא קשה לשאוב, מומלץ להתחיל מסחיטה של השד לכיוון הפטמה על מנת לגרות את השד והפטמה ורק לאחר מכן לנסות לשאוב. אל תתייאשי אם בפעמים הראשונות בקושי יוצא חלב, חשוב להתמיד ולוודא בעת השאיבה שיש ואקום מוחלט על השד והפטמה.
בפעמים הראשונות ששואבים זה קצת כואב, הפטמות שלך שהן בעובי של פחות מחצי ס”מ פתאום ייתנפחו בעת השאיבה לקוטר של כ1.5-2 ס”מ, דבר המותח את העור וגורם לכאבים. אני מצאתי שמריחת מעט חלב אם בתחילת התהליך ולאחריו מרגיעה את האזור ולאחר מספר שאיבות כבר פחות כואב. לכן במידה ואת מחליטה לשאוב, מומלץ לבצע זאת בתדירות יומיומית על מנת להרגיל את הפטמות.
זרימת החלב תהיה קלה יותר כשאת רגועה ונינוחה. ריח, בגד או תמונת התינוק יעזרו לשיחרור החלב. מומלץ לשתות כ-2 כוסות מים כ-10 דקות לפני השאיבה, על מנת להגביר ולזרז את יצור החלב ולשאוב לאחר ארוחה טובה.
כדאי להכין כלי עם מכסה שעברו חיטוי ולרחוץ ידיים.
על מנת לעודד את שחרור החלב מומלץ לעסות קלות את השד בכל חלקיו בתנועות קלות לעבר הפטמה, להתכופף קדימה ולטלטל את השדיים בעדינות.
מומלץ לשאוב מצד אחד עד שזרימת החלב פוסקת, ואז לעבור לצד השני ולחזור על הפעולה מספר פעמים לפי נוחותך והזמן העומד לרשותך.
הדרך הטובה ביותר להוצאת חלב האם מהשד הינה הנקה, אך לעיתים הדבר לא מתאפשר ולשם כך יש צורך לשאוב את החלב.
לפני הוצאת החלב
הנתונים הובאו מתוך האינפורמציה באתר משרד הבריאות , ובהתאם להנחיות משרד הבריאות.
לשאלות נוספות ניתן לפנות לאחות טיפת חלב בסניף הקרוב אליך.
לאחרונה ראיתי מספר רב של סינרים הנקה בשוק ובהתחלה חשבתי שהמוצר לא נחוץ והשימוש בחיתול מספיק טוב.
אני מניקה כבר מספר חודשים ולא מזמן קיבלתי סינר הנקה עם קשת וחלון של מאמי יאמי במתנה.
אני ממליצה בחום כי זה ממש עוזר ולא רק בהנקה.
יש להם אתר נחמד למי שרוצה לראות.
http://www.mammy-yammy.co.il/
בהצלחה בהנקה.