הכנסת הוועדה לזכויות הילד
מטפלות בוחרות עם אלו ילדים להסתתר, ואת מי להפקיר
כתוצאה מהנחיות סותרות של פיקוד העורף, משרד הכלכלה והרשויות המקומיות: מטפלות נאלצות לבחור אלו ילדים לקחת למרחב המוגן, ואת מי להשאיר חשופים לירי טילים, כך נחשף היום בוועדה לזכויות הילד. יו”ר הוועדה, אורלי לוי-אבקסיס: מדובר בהפקרות והתנערות מאחריות שלטונית. נציגי פיקוד העורף לא הופיעו לדיון
מטפלות במעונות היום לגיל הרך בוחרות להעביר פעוטות מסוימים למרחבים המוגנים, ומשאירות פעוטות אחרים כשהם חשופים לירי טילים, כך נחשף היום (שני) בדיון שהתקיים בוועדה לזכויות הילד בכנסת, בנושא התנהלות מעונות-היום בעת חרום. לדברי ראשי הארגונים המפעילים את מעונות היום (נעמ”ת, ויצ”ו, נאות מרגלית, אמונה ונשי חרות), אליהם מגיעים מידי יום למעלה ממאה אלף ילדים ברחבי הארץ, מאחר ופיקוד העורף ומשרד הכלכלה (שהמעונות נמצאים תחת אחריותו), לא העבירו עד כה הוראות והנחיות ברורות באשר להתנהלות מעונות היום במהלך מבצע ‘צוק איתן’ וירי הטילים המתמשך לעבר ישראל, ההוראות שמקבלים מפעילי המעונות אינן אחידות וסותרות במקרים רבים את הוראות הרשויות המקומיות ומקשות על החברות המפעילות לדאוג לביטחונם של הילדים.
ליזה רבקין, מנהלת רשת הגיל הרך בנעמת אמרה בדיון כי “השיקול לפתוח מחדש את מעונות היום לא התייחס לביטחונם של הילדים אלא כפי שנאמר לנו על ידי פיקוד העורף בצורה גלויה, כדי ‘לשמור על שגרה’ ולא ליצור בהלה מיותרת, ובשביל לתת להורים להמשיך בעבודתם. אני לא בטוחה שאותם הורים שיוצאים לעבוד מודעים לכך שייתכן שהילד שלהם נותר מאחור בחדר המשחקים או במיטה שלו בזמן שהמטפלת לוקחת ילדי אחר למרחב המוגן, פשוט כי אין לה ברירה אחרת. איפה שיקול הדעת של מקבלי ההחלטות?”.
נעמי מורנו, מנהלת האגף לגיל הרך בויצו התייחסה לכך שלמרות הנחיות של פיקוד העורף מליל אמש לפתוח מחדש את מעונות היום בחלק מהיישובים בטווח 7-40 ק”מ מרצועת עזה, החליטו רבים ממפעילי המעונות שלא לעשות כן, ואמרה כי “במשרד הכלכלה ובפיקוד העורף אמרו לנו שאנחנו פוגעים בהורים ופועלים בניגוד להנחיות, גם איימו על מי שלא פתח שינקטו נגדו בסנקציות, אבל אנחנו לא מוכנים להפקיר את הילדים למצב בו מטפלות צריכות להתמודד עם 70 ילדים ברגע שיש אזעקה! גם אם יש מרחב מוגן, איך בדיוק היא תספיק לקחת את כולם? אם הילדים ישנים אנחנו בכלל לא מעירים אותם, ומקווים שלא ייפול עלינו טיל. ההתנהלות בנושא הזה היא פושעת, יש פה התנערות מאחריות של מקבלי ההחלטות”.
למרות הצורך בקבלת תשובות לשאלות המהותיות ובוודאי בימים אלו, נציגי פיקוד העורף שהוזמנו לדיון, כלל לא הופיעו אליו.
איטה עטיה, סגנית מנהלת אגף מעונות יום במשרד הכלכלה ניסתה להשיב לשאלות שהעלו ראשי הארגונים ואמרה כי “החששות שאני שומעת ברורים ומובנים, יש לנו מוקד חירום ואנחנו מקבלים פניות בכל יום. מי שאחראי להגדרת המצב בעורף כ’מצב מיוחד’ זה אך ורק פיקוד העורף, והוא נותן הנחיות והוראות. לא התייעצו אתנו כשהחליטו לפתוח מחדש את מעונות היום, אנחנו כפופים לפקע”ר ופועלים תחת הנחיותיהם. ישנה החלטה שאם ראש רשות מקומית רוצה להחמיר ולא לפתוח את מערת החינוך, כולנו כפופים לכך, גם מעונות היום”.
יו”ר הוועדה ח”כ אורלי לוי אבקסיס אמרה בתום הדיון כי “אם כפי שעולה מהדברים הקשים הללו השיקול היחידי בפתיחת מעונות היום בטרם הסתיימה ההסלמה הביטחונית הוא לא ביטחונם של הילדים אלא הרצון ‘לשדר עסקים כרגיל’ – הורים לא יכולים לישון בשקט. כמחייבים את מפעילי המעונות לגיל הרך לפתוח אותם ללא מרחבים מוגנים מותאמים וללא הנחיות ברורות רק כדי לייצר מצג של ‘חזרה לשגרה’, מדובר בהפקרות והתנערות מאחריות שלטונית. אסור להגיע למצב בו מטפלת בוחרת איזה ילד לקחת למרחב המוגן ואיזה להשאיר מאחור בזמן אזעקה, פשוט אסור. אני חרדה מהיום בו יסתיימו הניסים וחס וחלילה יפגע טיל במעון. אני קוראת, בוודאי בעת הזו, לפיקוד העורף ולמשרד הכלכלה להעביר הנחיות ברורות וחד משמעיות באשר להתנהלות מעונות היום בשעת חירום ובמקביל עליהם לפעול להשגת התקציב לטובת מיגון מעונות היום היכן שטרם נעשה הדבר, מה שהיה צריך להיעשות כבר אחרי ההסלמות הביטחוניות הקודמות”.
לפרטים: יובל גורן, דובר ח”כ אורלי לוי-אבקסיס
מייל: [email protected]
שלום
לא הגיוני שבבת ים קיים רק גן 1
אני מציעה להוסיף את גן הנסיך הקטן בבלפור 26 גם מדהים בהנהלת שרית אבן חן
סייעות מדהימות
הרבה אהבה חום ניקיון
אוכל טרי חצר מרווחת חוגי העשרה וכו
אני ממליצה על הגן של אפי ברח’ מוהליבר בחולון.
רציתי לשאול אותך האם המים שנותנים הם חמים? באותו טמפרוטורות של החלב שהוא בדרך כלל שותה?