איך אפשר לבדוק את יכולת הראייה של תינוקות? אין ספק שערנות ההורים להתנהגות הוויזואלית של התינוק שלהם עוזרת מאד באבחנה המוקדמת של בעיית ראייה. אבל גם אם יודעים שיש לקות בראייה, כולנו (הורים ואנשי מקצוע) היינו רוצים מדידה של עומק הליקוי או בנימה יותר חיובית – כמה ראייה ישנה.
עמותת אלי”ע הינה העמותה היחידה בארץ המטפלת כבר 40 שנה בתינוקות מגיל לידה ועד 6, הנולדים עם לקויות ראייה או עיוורון.
התערבות מוקדמת הניתנת על ידי אלי”ע בשנים הראשונות לחייו של הילד, הינה משמעותית וחיונית. צוות מקצועי ומנוסה עובד עם הילדים במטרה להשיג את אבני הדרך ההתפתחותיות ולאפשר לכל ילד להתקדם על פי יכולותיו האישיות בדגש על שיפור תפקודי הראייה.
אנו בעמותה, מבינים את חשיבות המשפחה כחלק מהמערך המטפל בילד ולכן מספקים הכוונה, ייעוץ ותמיכה גם למשפחות הילדים.
המדידה המקובלת הינה בדיקת חדות ראייה ובדרך כלל נמדדת במה שקרוי שבר של סנלן- 6/6, 6/12, 6/30. המדידה הזו מתארת באיזה מרחק ניתן לזהות עצם בגודל מסוים. לילדים גדולים ולמבוגרים ניתן להשתמש בלוח של אותיות, מספרים, צורות או אפילו תמונות כדי לבצע את הבדיקה. אבל מה עושים בגיל חודש, חצי שנה או אפילו שנתיים?
בעבר היינו בודקים ורושמים רק עם התינוק נועץ מבט (פיקסציה) ועוקב אחרי חפץ. יותר מאוחר הגיע הבדיקה עם ה”תוף האופטו-קינטי” גליל עם פסים שמסתובב סביב מקל וגורם לריצוד (ניסטגמוס) של העיניים בתנאי שהתינוק ראה פסים ולא גליל אפור-בגלל ראייה מטושטשת. מידת צפיפות הפסים שגרמה לריצוד העניים נותנת לנו מדד לחדות הראייה.
כיום יש לנו שתי בדיקות טובות יותר שניתן לבצע לתינוקות ושלא דורשות הרבה שיתוף פעולה אך כן נותנות תוצאות איכותיות. בדיקה אחת היא אלקטרו-פיזיולוגית והבדיקה השנייה היא התנהגותית.
הבדיקה הראשונה מכונה VEP – מענה מוחי וויזואלי. בבדיקה זו מושיבים /מחזיקים את התינוק מול מסך מחשב כאשר מדביקים לו שני חיישנים, אחד על תנוך האוזן והשני ממוקם עורפית על ראש התינוק. התינוק מתבונן בגירויים שמתחלפים על המסך במשך זמן קצר ומקבלים “מענה” מהחלק של המוח העוסק בראייה מרכזית. אם אין מספיק שיתוף פעולה משתמשים בהבזקים של אור על המסך וניתן לבדוק תינוק אפילו בזמן שינה. זה לא מודד חדות הראייה אלא אם המסלול תקשורת בין העין למוח תקין. לבדיקה הזאת קוראים Flash VEP . במידה שזה אפשרי עדיף להשתמש בהבזקי פסים או משבצות (כמו לוח דמקה) בגדלים שונים ואז יש גם מדידה של חדות הראייה שאפשר להשוות לרישום הסטנדרטי (שבר של סנלן). לבדיקה הזאת קוראים Sweep VEP.
הבדיקה השנייה היא בדיקת העדפת מבט (Preferential Looking) כאשר הגרסה הראשונה של שיטה זו הייתה כרטיסי טלר (Teller Acuity Cards). שיטה זו מבוססת על עובדה שהוכחה במחקרים שאם מראים לתינוק מטרה ריקה ולידו מטרה עם דוגמה, התינוק יפנה את מבטו (העדפת מבט) לגירוי עם דוגמה. לרוב משתמשים בדוגמה של פסים בצפיפות משתנה, לעומת דוגמה אפורה. שיטה זו שימושית מאד מגיל 3 חודשים עד גיל שנתיים וגם בדרך כלל אפשרית עד גיל 3. מגיל 3 ומעלה זה בדרך כלל לא מספיק מעניין כדי להעסיק את הילדים ולכן נמצאה כלא יעילה. גם בשיטה זו מקבלים תוצאה של חדות הראייה וניתן להשוות את התוצאות לבדיקה סטנדרטית.
https://bit.ly/1RimhoT
מה זה אומר לעגל לטובה?
בכל קניה בכרטיס האשראי שלך יעוגל סכום הקניה לשקל הקרוב ואותן אגורות ייתרמו ישירות לעמותת אלי”ע – אגודה מובילה לילדים עיוורים ולקויי ראיה
לדוגמא: קנית ב- 78.60 ₪? שילמת 79 ₪. תרמת 40 אג’!
עבורנו מדובר בעשרות אגורות המצטברות לסכום משמעותי
עוד פרטים באתר אלי”ע https://eliya.org.il/
דף הפייסבוק: https://www.facebook.com/eliya.org/