כשהתינוק שלנו נולד, כל מה שאנחנו רוצים זה לתת לו את הטוב ביותר ולהגן עליו מכל פגע, אך לעיתים כהורים טריים ואף ותיקים, אנחנו יכולים למצוא את עצמנו מבולבלים בנוגע למוצרי הטיפוח לתינוקות, כאשר בכולם מופיעה המילה “טבעי” או “טהור” או “מותאם לתינוקות“, אך האם הסימון “טבעי” אומר שלפנינו מוצר שבאמת בטוח ב-100 אחוז לשימוש על עורו של התינוק שלנו?
אלא אם כן הגענו מתחום הכימיה או הרפואה, לא תמיד אנחנו מודעים למשמעות האמיתית העומדת מאחורי השמות המורכבים של הרכיבים שנמצאים במוצרי הטיפוח לתינוקות.
למה זה חשוב לשים לב למרכיבים שיש במוצרי טיפוח לתינוקות?
כאשר אנחנו משתמשים בקרם, סבון או אפילו שמפו על העור שלנו, הרכיבים שלו חודרים דרך העור ומגיעים לפעמים למחזור הדם וגורמים לנזק מתמשך בתפקוד הגוף שלנו.
כאשר מדובר בכימיקלים רעילים בשילוב עם הרגישות הגבוהה שיש לעורם של תינוקות וילדים, יש חומרים שהיינו מעדיפים להרחיק מהגוף שלהם.
ולמען האמת – גם מהגוף שלנו!
מוצרי טיפוח “טבעיים” לתינוקות, האמנם?
הידעתם שבשביל שמוצר יוגדר כמוצר “טבעי”, הוא חייב להכיל רק אחוז אחד של רכיבים טבעיים?
כך שלמעשה, גם אם 99% מהרכיביים הם כימיים, סינטטיים או רעילים, האחוז האחד הזה יכול להטעות את הצרכנים שבטוחים שהם משתמשים במוצר טבעי כשבפועל, המוצר סינתטי לחלוטין, עם חומרים כימיים ועוד רכיבים שלא תרצו שיגעו בעור שלכם או של התינוק שלכם..
מחקרים רבים הוכיחו שאחד הגורמים העיקריים לאקזמה של העור או אלרגיות שונות אצל ילדים, הוא חשיפה לגורמים רעילים וחומרים כימיים מגיל מאוד צעיר ובמקרים רבים – דרך מוצרי הטיפוח שלהם.
כדי שיהיה לכם פשוט, ריכזנו עבורכם רשימה של רכיבים שלא כדאי שיהיו במוצרי הטיפוח בהם אתם משתמשים בבית עבור הילדים ואף עבור מבוגרים, וכדי שתתחילו לקרוא את האותיות הקטנות ותדעו ממה להמנע:
חומרים משמרים הם אחד הגורמים העיקריים לגירוי ותגובות אלרגיות בעור של תינוקות.
חלק ממוצרי הטיפוח לתינוקות מכילים כמויות קטנות של פורמלהייד, שלרוב יוצר גירוי, מכיל חומרים מסרטנים ורעילים.
המרכיבים הבאים מכילים פורמלדהיד, עשויים לשחרר פורמלדהיד או עשויים להתפרק לפורמלדהיד:
נוגדי חמצון סינטטיים אלו משמשים בדרך כלל כחומרים משמרים אך הם יכולים לגרום לתגובות אלרגיות, הם מסרטנים אנושיים ויכולים לגרום להפרעה בתפקוד ההורמונלי.
מוצרי קוסמטיקה רבים מכילים DEA או TEA שלשכעצמם אינם מסרטנים.
במידה והמוצר מכיל ניטריטים (שלא תמיד מופיעים על גבי התווית), הם למעשה יכולים לגרום לתגובה כימית, המובילה להיווצרות רכיבים ניטרוסמינים מסרטנים.
אחד מרכיבי ההקצפה הנפוצים בשמפו, סבון נוזלי, בועות לאמבט ואפילו משחת שיניים, הוא נתרן לוריל סופלט – SLS.
הוא ידוע בשכיחות הגבוהה שלו ליצירת גירוי בעור, ולכן יש להמנע ממנו, במיוחד כאשר מדובר על עור של תינוק רך ורגיש.
ייתכן ואתם אוהבים את הבישום העדין שנלווה למוצרי הטיפוח של התינוק שלכם, אך חשוב לזכור כי הריח במוצרי תינוקות נובע לרוב מכימיקליים סינטטתיים שהמקור שלהם הוא נפט והם מקושרים לנזק נשימתי, נוירולוגי ולבעיות עיניים ועור.
מומלץ להשתמש במוצרי טיפוח המבוססים על שמנים אתריים או ללא ריח.
באמת שהוא לא הכרחי מאחר והוא מיוצר מפטרוליאום, שאומרים שהוא אחד הרעלנים המובילים במוצרי טיפוח והוא לא באמת נותן איזשהו ערך מוסף לעור. מומלץ לבחור במוצרים המבוססים על שמנים טבעיים.
בעוד שזה טוב להשתמש ברכיבים שמונעים את ההיווצרות וההתפתחות של בקטריות על גבי העור, פרבנים הוגדרו על ידי גורמים רפואיים באירופה כגורם מוביל להפרעות אנדוקריניות שנגרמות בחיבור של פרבנים עם הורמונים בגוף.
לצערנו, כ-90% ממוצרי הקוסמטיקה ומוצרי הטיפוח מכילים פרבנים.
רכיב זה מבוסס על נפט והוא יכול להמצא כמעט בכל מוצר טיפוח – החל ממשחות שיניים וכלה במגבונים ומוצרים לשטיפת יד אנטיבקטריאלית.
על אף הימצאותו ברשימת הרכיבים המותרים, הוא עלול להיות רעיל בתוך הגוף ויש תינוקות שהגוף שלהם לא יודע לעבד אותו כראוי.
יתרה מכך, פרופילן גליקול מגדיל את יכולת הספיגה של העור, מה שאומר שכימיקלים אחרים שאליהם העור של התינוק נחשף, יכולים להספג יותר בקלות – דבר שהוא לא בהכרח טוב.
הפתלטים הם רכיב שיכול לשפר את הייכולת של כימיקלים אחרים בגרימת מוטציות גנטיות, והוכח כגורם למומים התפתחותיים ולהפרעות בתפקוד ההורומונלי.
כמו כן, גורמים רבים במערכות בריאות ברחבי העולם מציינים ראיות המצביעות על כך שחשיפה לפתלטים עלולה לגרום לתופעות בריאותיות כמו אי ספיקת כבד וכליות אצל ילדים צעירים כאשר מוצרים המכילים פתלטים נכנסים למערכת כלי הדם או נלעסים במשך תקופות ממושכות.
במוצרים חדשים רבים לאחרונה, נאסר שימוש בפתלטים בצעצועים ומוצרי בקיעת שיניים אך לצערנו לא במוצרי טיפוח עור ובמיוחד מוצרים לתינוקות.
באופן מפתיע, כל הרכיבים הללו ברשימה מופיעים במרבית מוצרי הטיפוח הפופולאריים בשוק ובמיוחד בקרב המותגים המובילים.
אז מסתבר שכן.
יש חברות כמו חברת או שמונה למשל, שמאמינה שבשביל לנקות ולטפח את עור התינוק, לא צריך להשתמש ברכיבים שאינם בריאים ולכן הם הצליחו לפתח סדרת טיפוח לתינוקות אבל לא רק המבוססת על רכיבים טבעיים בלבד, שאינם פוגעים או מזיקים לעור התינוק.
הפורמולות ייחודיות (מוגנות בפטנט) ומבוססות על אצת הפלא דוּנַלְיֶאלָה סלינה (Dunaliella salina) הינה אצה חד תאית החיה בים המלח ונחשבת לאחד מפלאי עולם הקוסמטיקה והרפואה המודרנית ומכילה את הריכוז הגבוה ביותר של בטא-קרוטן בטבע.
במחקרים מדעיים הוכח שתמצית האצה משפרת את הפעילות המטבולית של העור, מעניקה חומרים חיוניים לבריאותו, שומרת על לחות העור בתנאים קשים, מונעת נזקי סביבה (קרינה וחום) ומאיטה את קצב הזדקנות העור.