עיצוב חדר הילדים – ששת עקרונות העיצוב – מדריך להורים / מיכל אזולאי אפשטיין

2

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

עיצוב חדר ילדים - מיכל אפשטיין לנגריית בן איתי
עיצוב חדר ילדים – מיכל אפשטיין לנגריית בן איתי

עיצוב? משחק ילדים!

השנה החדשה בפתח ושנת הלימודים החדשה החלה גם היא לא מזמן. רבים מוצאים את התקופה כזמן טוב להתחדש גם בתחום סביבת המגורים ולרענן את הבית. חשוב להשקיע מחשבה גם בתחום חדרי הילדים, שכן, הוא המרחב בו מבלים את רוב שעותיהם האוצרות הכי חשובים שלנו, ויש להתאימו לצרכיהם האישיים.

עיצוב בכלל, ועיצוב חדר ילדים בפרט, הוא מושג שאני אוהבת להגדיר כשילוב נכון בין פונקציונאליות לאסתטיקה. החלק הפונקציונאלי, או השימושי, יתייחס לפעולות שמבצעים הילדים בחדר ול’אביזרים’ הפיזיים שצריך להעמיד לרשותם לצורך פעולות אלה.

לעומת זאת, החלק האסתטי יתייחס לאווירה שנרצה ליצור בחדר והתחושות שנרצה שהילדים ירגישו בשהותם בו. את החלק האחרון  אני בד”כ יוצרת באמצעים ויזואליים כמו מבנה, צבעים, צורות, תאורה וכדומה.
שילוב נכון בין המרכיב הפונקציונאלי והמרכיב האסתטי ייצור חדר שנוח ונעים לשהות בו.

אז איך עושים את זה?
בחרתי לשתף אתכם בחלק משיטת העבודה שלי, בתקווה שהיא תקל עליכם במלאכת תכנון חדר הילדים או כל חלל שתבחרו לעצב לבדכם. גם אם אין לכם ליווי מקצועי של מעצב פנים, תוכלו לפעול ע”פ כמה כללים מנחים שיעזרו לכם לבחור נכון מה ואיך לשים בחלל. אני נוהגת לכנות את ששת העקרונות שעל פיהם אני עובדת “עקרונות הפרויקט“, ואיני מתחילה שום פרויקט עיצובי בלעדיהם!

פונקציות ופריטים
נכון שלפעמים אבזור ספונטני של חלל בריהוט ובאביזרים יכול להצליח ו”לעבוד” טוב, אבל מניסיוני החללים המתוכננים הם אלה שבסופו של דבר נותנים מענה למכלול של צרכים ומחזיקים מעמד ללא צורך בשינויים לעתים קרובות.
בשלב זה נערוך בירור הפונקציות הנדרשות (שימושים וצרכים) ובו נשאל את עצמנו: למה החדר משמש את הילד? שינה/ לימודים/ פעילות ספורטיבית/ תחביב/ אירוח חברים/ משחק וכדומה. אח”כ נשאל: מה כל פונקציה כזאת דורשת מהמרחב ואיזה פריטים צריך בעבורה?
ילד שמשחק לבד מול קונסולת משחק ומסך יצטרך בחדר דברים שונים מילד שנוהג לארח הרבה חברים למשחקי קופסא וצעצועים. כמו כן, ילדה שתחביבה איסוף בובות תצטרך שטחים גדולים יותר לאחסון או תצוגה מילדה שתחביבה טניס וצריכה רק מקום אחסון למחבט. העניין ברור, ותמציתו – לא נכון יהיה ליצור חדר זהה לילדים שונים. הכל טמון בהתאמה לאופיו של הילד.
אחרי שהגדרנו את הפונקציות, נבחן מול מידות החדר את השטח שכל שימוש כזה יתפוס בחלל החדר. כמה גדול צריך להיות השולחן? האם המיטה נועדה גם לאירוח? כמה ספרים צריכה להכיל הספרייה? כמה מרחב פתוח נשאיר למשחק ופעילות?
רגש ואווירה
[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

1185736_10151699961693451_2104626498_n (1)
עיצוב חדר ילדים – מיכל אפשטיין לנגריית בן איתי

אחרי שביררנו מה השימושים שיימלא החדר, נברר מה התחושות שנרצה שיורגשו בו. גם כאן נביא לידי ביטוי את אופיו של הילד וצרכיו. את ההחלטות לגבי התחושות נוכל להביא לביטוי באמצעים אסתטיים כמו בחירת צבעים נכונה, תאורה מתאימה ובחירת ‘ווליום’ נכון של אבזור.
ההחלטה לגבי התחושה תנבע מהצרכים המנטליים של הילד – לילד פעיל נוכל לבקש חדר מרגיע, אך נוכל גם להחליט כי אנו מעוניינים להשאירו נמרץ ולעצב את החדר ברוחו. בצורה דומה, לילדה מופנמת ושקטה נוכל ליצור מרחב מעודד פעילות ואירוח חברים.
כמו כן, יש שיחליטו להפריד בין השימושים, ולהעניק לכל פונקציה את האווירה המתאימה לה. בדרך זאת, תיווצר אפשרות לעצב את אזור השינה כמרגיע ושליו, ואת אזור המשחק והפעילות כמעורר חיוניות ומרץ. באותו אופן, נוכל להימנע מגירויים רבים, עומס בפריטים וצבעוניות עזה באזורי הלימודים, ולהרבות בכאלה באזורי המשחק.

וידוא שהכל נכנס
עכשיו כשאנחנו יודעים אילו פריטים צריכים להיכנס לחדר, ובאיזה רוח אנו רוצים לעצבו, כל שנותר הוא להעמיד את הכול בשטח שלרשותנו ולוודא שזה אפשרי.
נשמע קל? תחשבו שוב! גם כאן נדרש תכנון, ואל לנו לזלזל בחשיבותו של המיקום של כל פריט. גם אם נשאיר בצד תורות מעולמות שונים העוסקות באנרגיות וזרימה, ונתייחס אך ורק לתחושות שאנו מכירים מחוויות אישיות שלנו, כולנו נסכים שהעמדה של מיטה במקום X מעניקה לישן בה תחושה שונה לגמרי מהעמדתה במיקום Y. יש תמיד לשאול את עצמנו שאלות המדמות את המצב העתידי, כמו למשל: מה רואים מכאן? מי רואה את הילד כאן? האם הוא זקוק כאן לריכוז? לפרטיות? האם במיקום הזה יש יותר רעש/אור שישפיעו על השינה שלו? האם הילד סובל מקור/חום וצריך שיהיה רחוק מפתח המיזוג או קרוב אליו? האם צג המחשב יכול להפריע במיקום כזה של המיטה? האם המראה יכולה להפריע להתרכז כשהיא קרובה לשולחן הלימודים? האם הארון יכול להיפתח בצורה המאפשרת לילד להתלבש בנוחות וגם להביט במראה? האם הספרים מונחים בצורה שניתן להגיע אליהם ללא מאמץ ובצורה בטיחותית, או שנדרש טיפוס שנרצה להימנע ממנו? האם דלת החדר נפתחת בצורה שיכולה להפריע לפעולה כלשהי בחדר
כשנתייחס לשאלות מהסוג הזה, נוכל בקלות למקם את הארון, המיטה, פינת הלימודים ו/או אזור המשחק והאחסון במיקום נכון. כמו כן, נוכל לדאוג מבעוד מועד למיקום נכון ובטיחותי של שקעים, נקודות תקשורת וכדומה.
* לצורך העמדה נכונה יותר של הפריטים, ניתן לערוך הדמיה של החדר באמצעות תוכנה ולשחק עם הפריטים עד ההתאמה ה’מושלמת’. אם אין לכם ליווי מקצועי של מעצב שיכול ליצור לכם הדמיה, עשו זאת בעצמכם באמצעות שרטוט ביד חופשית על דף נייר. העמידו כל פעם את הרהיטים בפוזיציה שונה ובדקו – האם הם מתפקדים טוב? האם יש גישה נוחה אליהם? ונסו לדמיין סיטואציית אמת בכל העמדה שתדמו, עד שתרגישו שזה “יושב בול”. לרבים מאתנו ההדמיה מאוד עוזרת בקבלת ההחלטה ולעתים אף משנה רבות ממה שחשבנו שנכון לנו לעשות בחלל המתוכנן.
יכולת כספית = הגדרת תקציב
כמו כל דבר בתחום הוצאות הבית, גם כשאנחנו חושבים שאנחנו יודעים כמה זה הולך לעלות לנו – אנחנו בד”כ טועים. כדי לא לגלוש להוצאות מיותרות, והאמינו לי שאפשר להגיע לסכומים מאוד גבוהים בכל הקשור לעיצוב, החליטו מראש על תקציב שאתם מייעדים לטובת חדר הילדים. זכרו כי תמיד קל יותר לפעול בתוך מסגרת אפשרית, וזה גם מונע חיכוכים ואי נעימויות בתוך המשפחה. תוכלו לעשות זאת בכך שתשוטטו ברשת ותבחנו חלופות לכל אחד מהדברים שהחלטתם למקם בחדר. למשל: ריהוט סטנדרטי ללא מידות מיוחדות יכול להסתכם בכ-6000 ₪ לחדר אך במקומות מסוימים ו/או בחומרים מסוימים יכול אותו מפרט לעלות גם כ-20,000 ₪ ואף יותר. באותו אופן, נוכל לבחור טפט לחדר שכל גליל שלו עולה כ-400 ₪ ונוכל להשיג תוצאה דומה מבחינת אווירה באמצעות צבע בתוספת בורדר או מדבקת קיר.
צריך לדעת להשוות תמיד לא רק את המחיר, אלא גם את החומרים, העיצוב, רמת הגימור והאיכות של כל חלופה.*העקרון הוא – לבחון חלופות וליצור תקציב בהתאם, או – להחליט על תקציב ולבחור חלופות לפיו. בעיצוב –  השמיים הם הגבול, בבנק – הגבול עובר קצת יותר למטה…
[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

עיצוב חדר ילדים - מיכל אפשטיין לנגריית בן איתי
עיצוב חדר ילדים – מיכל אפשטיין לנגריית בן איתי

קנייה גדולה – בחירת ריהוט
אנחנו יודעים מה הפריטים הרצויים, מה המידות הרצויות והאפשריות לכל פריט ומה האווירה הרצויה. זה הזמן לצאת ל”מסע החיפוש” אחר הפריטים. כעת יהיה לנו קל יותר – כי אנחנו יודעים בדיוק מה אנחנו רוצים.
קיימות היום בשוק חברות רבות שמתמחות בייצור רהיטים לילדים ונוער. חלקן עושות זאת בהתאמה אישית, אך רובן מוכרות מוצרים במידות סטנדרטיות. שולחן כתיבה (שאינו פינתי) יגיע לרוב באורך אפשרי של 120/ 140/ 160 ובעומק של 60 ס”מ. היצמדות למידות סטנדרטיות שכאלה יקל עליכם את החיפוש ויוזיל את המחיר. הזמנה במידות שונות מהסטנדרט היא, כאמור, אפשרית, אך לא בכל מקום.* לפני שאתם ניגשים לחנות רהיטי הילדים, ובכדי לקצר את התהליך ולייעל אותו, התקשרו ובקשו לתאם פגישה עם מעצב/ת במקום. הגיעו עם מידות החדר ו/או תכנית העמדה רצויה של הפריטים וקבלו הצעת מחיר. בחלק מחנויות הריהוט ניתן אפילו ליהנות מהדמיה תלת ממדית של החדר ולחוש איך מה שתכננתם הולך להיראות באמת.אחרי שתחליטו על הדגמים הרצויים, ורק לאחר ההעמדה הסופית שלהם בחלל המתוכנן – גשו ובחרו צבעים. חלק מהרהיטים המיוצרים היום עשויים עץ מלא או MDF  בצביעה, אך רוב הריהוט עשוי סיבית בציפוי מלמין או פורמייקה. בכל מקרה – כמות הגוונים לבחירה לגוף הרהיט וחזיתותיו היא גדולה מאוד בשוק כיום ותוכלו למצוא כמעט הכל. על השוני בין החומרים השונים לייצור רהיטים עוד אכתוב לכם בעתיד. בגדול, מה שחשוב לדעת הוא שאין חומר “טוב יותר” ממשנהו. לכל חומר תכונות משלו וע”י כך הוא יכול להתאים לסגנון הרצוי.
ריהוט מעץ יכול להגיע בצורות מעוגלות יותר, משויף יותר ובסגנון ‘פרובנסי’, ריהוט מסיבית לעומתו יהיה לרוב בעל קווים ישרים ומודרניים יותר ובד”כ פחות יקר. כמו כן, ריהוט העץ הצבוע יהיה רגיש יותר למכות ולשריטות וריהוט מסיבית יהיה עמיד יותר בפני שימוש גס בגלל הציפוי.  אך אלה רק מקצת ההבדלים בין החומרים. אני מאמינה כי מוכר טוב ידע להתאים לחדר הילדים שלכם את החומר הנכון ביותר עבורו.
טוטאל לוק – השלמת המראה הכולל
אחרי שהזמנתם את הריהוט, תוכלו לפנות למראה של החדר ולבחור צבע/ טפט, תאורה, אביזרים, טכסטיל ופריטי דקורציה. איך לעשות זאת נכון ? – כמובן שזה כבר נושא לכתבה נוספת ואי אפשר להקל בו ראש ולהקדיש לו פסקה אחת בלבד. העיקרון שאני הולכת לפיו בגדול, הוא לבחור סכמת צבעים של לא יותר משלושה גוונים ולהקפיד כי הגוון הרגוע ביותר יהיה הדומיננטי ביותר. מתוך שכך, הגוון הזוהר והבולט ביותר צריך להופיע בחלל כ’רסיסים של צבע’ ובכך ליצור איזון טוב ומה שפחות ‘בלאגן בעיניים’.
* בבחירת הצבעים לריהוט נסו להיצמד לצבעים קלאסיים ונקיים. תוכלו תמיד לשלב את הצבעים ה”צבעוניים” באביזרי החדר. היתרון שבכך הוא שאת האקססוריז קל וזול יותר להחליף ובכך תיצרו חדר שהריהוט בו ישמש לשנים רבות ולא יימאס מהר.

שימוש בששת “עקרונות הפרויקט” יכול ליצור עבורכם תהליך קל יותר של עיצוב כל חלל שתבחרו.
בצורה כזאת, תוכלו לתכנן חדר ילדים, או כל חדר שהוא, בהתאמה מושלמת לצרכי המשתמש הפיזיים והמנטאליים, טעמו האישי ותקציבו.

כאן בקישור תוכלו למצוא מדבקות קיר לחדרי ילדים להזמנה מחו”ל עד 10$ כולל משלוח, כך שעם קצת נגיעות של צבע במדבקות על הקירות תוכלו לשדרג כל רהיט וכל קיר.
ואם בכל זאת תרצו קצת מעבר – תמיד תוכלו להכניס לתקציב המתוכנן סעיף עבור ליווי ולפנות ולבקש עזה מקצועית בתשלום J, אתם מוזמנים להוסיף שאלות בתגובות.

לרשותכם באהבה,

מיכל אפשטיין אזולאיר

 מיכל אפשטיין,  היא מעצבת פנים, בעלת ניסיון  נרחב בתחום עיצוב חדרי ילדים ונוער ועיצוב רהיטים מיוחדים ופונקציונאלים לחללים קטנים תוך שמירה על קו עיצובי נקי.

[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]