תקופת ההריון אינה קלה:
לצד השינויים הרבים שהגוף עובר ישנו גם ההיבט הפסיכולוגי והחשש מהלא נודע, במיוחד כאשר מדובר בהריון ראשון. כמה טיפים יעזרו לך לצלוח את התקופה ביתר קלות
שלי טל
כל הריון מסמל תחילה של תקופה חדשה ואתגרים חדשים. לידה ראשונה היא אולי הקשה ביותר מבחינה זו עקב המעבר לסטאטוס חדש: הורה, על כל המשתמע מכך, אך גם הלידות הבאות אינן קלות. כיצד הילד הראשון יסתגל לאח או אחות חדשים?
איך עוברים משמירה אישית על זוג ילדים ושני הורים לשמירה אזורית בה מספר הילדים עולה על מספר המבוגרים האחראיים בסביבה?
מלבד השינויים הללו, גם השינויים הגופנים עבור אישה בהריון הם תובעניים מאד. גידול אדם חדש לגמרי אינו פשוט ודורש משאבים רבים מהאם.
התמודדות עם האתגרים הגופניים יכולה להקל במעט גם על החששות מהאתגרים הנוספים.
אחת הבעיות בהריון היא החשש מהלא נודע. איך הילד יראה? איזה אופי יהיה לה, או לו? האם הוא יהיה בריא?
האם הוא מתפתח כמו שצריך? אילו תופעות הריון את עשויה להתמודד איתן בעוד שבוע? כיום ישנן דרכים רבות להפיג חששות מסוג זה פשוט על ידי צבירת ידע. ידע יכול להגיע מספרי הריון ולידה, מבדיקות ומעקב אחר ההריון וגם ממחשבון הריון. יש סוגים שונים של מחשבוני הריון: מחשבון הריון לפי תאריך התעברות, מחשבון הריון לפי חודשים, מחשבון הריון העוקב אחר שינויים במשקל גופך או כזה המתריע לגבי בדיקות אפשריות ומומלצות לשלב ההריון בו את נמצאת, מחשבוני הריון שמתארים את התפתחות התינוק וכדומה. כדאי להיעזר בכל אלו על מנת לצבור ידע ולהוריד את מידת האי ודאות ואיתה את רמת החששות המתלווים להריון.
תמיד חשבת שאת חזקה, שכלום לא יכול עלייך, שאת יכולה להיות פשוט כמו הארנב של הסוללות ולהמשיך, להמשיך, להמשיך ללא מנוחה. נחשי מה? ההריון משנה את התמונה ופתאום את עלולה למצוא את עצמך נרדמת בישיבה בשבע בערב. ההריון דורש משאבים רבים מהגוף – אז תקשיבי לו.
נוחי כשאת עייפה, ככל הניתן. נסי לתכנן מנוחת צהריים – גם שינה של חצי שעה יכולה לעזור לך להתמודד טוב יותר. אל תתכנני מרתונים של לימודים או עבודה רק כדי לגלות מאוחר יותר שאינך מסוגלת לעמוד בקצב. זה לא טוב לך ולא לתינוק שמתפתח בתוכך.
בין צרבת, כאבי גב ורגליים, בחילות ועוד לעתים יש צורך להזכיר שהריון הוא לא מחלה. פעילות גופנית סדירה יכולה לעזור לא רק עם הלך הרוח אלא גם באופן ממשי. לדוגמה, תרגילי קגל לחיזוק רצפת האגן אותם מתחילים לאמן בתחילת ההריון או אפילו לפניו, יכולים לסייע למנוע בעיות רפואיות לקראת סוף ההריון ולאחריו – וגם ללא הריון בגילאים מבוגרים יותר. פעילות גופנית אחרת, במיוחד כזו שנעשתה באופן סדיר לפני ההריון – גם היא תתרום לשמור על מצב רוח טוב, תחושה גופנית טובה יותר גם בזמן ההריון ואפילו להקל בתסמינים שונים במהלך ההריון והלידה. כדאי לעדכן את מדריכי הכושר, המאמנים והחוגים על ההריון כיוון שישנם תרגילים מסוימים בשלבים שונים של ההריון מהם מומלץ להימנע – ואחרים שיכולים לעזור יותר.
חשוב להקפיד על תזונה נכונה בכל זמן, אך ישנן תקופות בחיים בהם הקפדה זו חשובה במיוחד, ובפרט בהריון. את דואגת לא רק לעצמך ולגופך אלא לגוף של תינוק קטן הגדל בתוכך וניזון מכל אותם דברים שאת ניזונה מהם. ישנם ויטמינים ותוספים שמומלץ וחשוב לקחת בזמן ההריון כגון חומצה פולית, ברזל, סידן או אומגה 3. חומרים אחרים כמו כימיקלים שנמצאים בחומרי ניקוי, עשן סיגריות או אלכוהול – מהם דווקא רצוי להימנע בתקופה זו. הקפידי לצרוך סיבים תזונתיים שיעזרו לך להתמודד עם עצירויות הנפוצות בהריון ובאופן כללי על תזונה מאוזנת ועשירה, במיוחד בדגים. גם לאחר הלידה חשוב להקפיד על תזונה נכונה.
גם אם ההריון עובר עלייך בקלות יתרה, התינוק החדש יזעזע את ההרגלים הקיימים לאחר הלידה. כדאי להתכונן לבאות ולתכנן ולתרגל סדרים חדשים שיעזרו לכם להחליק לתוך התקופה החדשה יותר בנוחות. זה הזמן לחלק את מטלות הבית מחדש, להרגיל את הילד שלפעמים בן הזוג, הסבתא, הסבא או חברה טובה מוציאים אותו מהגן, לקנות כורסה נוחה להאכלה והנקה, לבדוק אופציות עזרה בקרב המשפחה הקרובה וכדומה.
חתולים יכולים להעביר טפיל שנקרא טוקסופלסמה גונדי ולהדביק בו בני אדם. הטפיל נמצא בצואת חתולים, בבשר שאינו לגמרי מבושל, ובאדמה. בין רבע לחצי מהאנשים נדבקו והם מחוסנים מפני הידבקות, אולם רבים אחרים לא. גם אם נדבקים – לא מדובר במחלה קשה, אך היא מסוכנת לעוברים ומועברת מהאם לעובר. היא עלולה לגרום להפלות בשליש הראשון ולמומים לאחר מכן. אז מה עושים? ראשית – מחנכים את בן הזוג להחליף את החול בארגז של החתול ולהאכיל אותו – ונמנעים מלעשות זאת בזמן ההריון. שנית, דואגים לבשל בשר עד מדיום לפחות, נמנעים מחלב לא מפוסטר וביצים חיות, ורוחצים ידיים היטב לפני אכילה או אחרי מגע עם החתול או עבודה בגינה. אפשר גם לבקש בדיקה של נוגדני IgG שקיימים בגוף אם נדבקת בעבר ואת מחוסנת מפני המחלה.
הריון היא אולי תקופה לא פשוטה, אבל בהחלט ניתן להקל – בהקשבה לגוף ולתת לו את מה שהוא זקוק לו בתקופה זו, בהכנות וצבירת ידע שמורידים את החששות ומקלים על החיים.
קרדיט שאטרסטוק