שינויים בהרגלי התזונה בפסח: טיפים למניעה וטיפול בצרבות ועצירות
במהלך הפסח סובלים אנשים רבים מצרבת ועצירות בעקבות שינויים בהרגלי התזונה, הכוללים בעיקר אכילת מצות ותחליפי לחם למיניהם. הצרבת, המכונה גם “מחלת ההחזר הוישטי”, נגרמת עקב דליפה של חומצות קיבה, מרה ואנזימים מחלל הקיבה אל צינור הושט, בגלל חסימה לקויה של השסתום ביניהם. החומציות המוגברת והאנזימים גורמים לטעם חמוץ בפה ולגירוי ברירית הושט, שמתבטא קלינית בעיקר כצרבת.
אילן שקד רוקח ומנהל הסחר בסופר-פארם מציע דרכים להתמודדות עם תופעות הצרבת והעצירות:
- המעיטו בצריכת מזונות הידועים כגורמי צרבת, דוגמת קפה אלכוהול, שוקולד, משקאות מוגזים, שמרים, מזונות חומציים כמו בשר, נקניקים, מזונות חריפים ושומניים או לחילופין למניעת עצירות נסו לשלב מוצרי מזון עשירים בסיבים תזונתיים.
- הפחיתו עישון המגרה את סוגר הושט התחתון וגורם לצרבת.
- נסו להירגע- לחץ באופן כללי משפיע על מערכת העיקול ובמקרים רבים גורם לעצירות או שלשולים. בנוסף, לחץ עלול להוביל לפעילות מוגברת בתפקוד הושט והקיבה ולגרום לצרבת.
- כדאי לישון על כרית גבוהה כך שהראש גבוה יותר. תנוחה זו מפחיתה את הלחץ על חלל הבטן ומונעת צרבת.
- למניעת מקרי צרבת קשים מתווסף שימוש בתרופות המפחיתות את הפרשת החומצה אל הקיבה ומסייעות כטיפול מונע, דוגמת אומפרדקס z מבית דקסון, losec של טבע ואחרים
- במקרי צרבת ניתן להשתמש בתרופות להקלת הסימפטומים של הצרבת המשווקים בדרך כלל בצורת סוכריות מציצה, למשל N צרבת של לייף, טאמס ואחרים.
- במקרים של עצירות רצוי לשתות מים שהושרו בהם שזיפים או לחילופין מיץ שזיפים טריים, לאכול אוכל עשיר בסיבים תזונתיים או מוצרים המכילים סיבים ונמכרים במחלקת הטבע דוגמת פסיליום של לייף.
- שימוש בתרופות במקרה של עצירות מומלץ רק במקרים דחופים, בהם התרופות הטבעיות אינן מועילות. זאת משום שהקיבה מסתגלת לתרופות והופכת לתלויה בהן, עד למצב בו החולה אינו מסוגל לעשות את צרכיו באופן עצמאי. לחילופין ניתן לרכוש תרופות על בסיס צמחים, הנמכרות בדרך כלל בצורה של עלים, אבקה או כדורים.
יש לזכור שחומצה בקיבה היא הכרחית על מנת לספוג רכיבים תזונתיים מהמזון, ולכן תרופות הן שיקול אחרון לאחר ניסיון לשינוי אורח חיים ע”י בניית תפריט/דיאטה מתאימים.