מומחיות לתאומים ושלישיות
– Mevinim.co.il
– מרכז הייעוץ לזוגיות והורות בישראל
במהלך העשור האחרון, גדל מספר התאומים בצורה דרמטית וזאת בעיקר עקב טיפולי הפריון למיניהם. כיום, כאשר ברוב הגנים והכיתות מתחנכים תאומים או שלישיה, יחד או בנפרד, מתמודדים המחנכים עם שאלות רבות הנוגעות בייחודיות זו.
תאומים ביחד ולחוד
חשוב לזכור שהקשר בין התאומים אינו “בעיה”, אלא מצב נתון, בעל השלכות התפתחותיות פסיכולוגיות וחברתיות. התאומות הינה חלק בלתי נפרד מאישיותם, ומשמעותי ביותר, בין אם הם במסגרת חינוכיות משותפות או נפרדות. ישנה חשיבות גדולה לכך שהצוות החינוכי יכיר במשמעות הגדולה של כל תאום בעיני אחיו, ושל התאוֹמוּת כמרכיב באישיותו של כל אחד מהם.
מעבר להיותם תאומים, כל אחד מהם הוא אדם, ייחודי ומיוחד. לעיתים אנחנו נוטים לראותם כשני חלקיו של השלם, ולכן עלולים לטעות ולצפות שיתנהגו באופן דומה או ישלימו האחד את פעולותיו או מחשבותיו של השני. ציפייה זו עלולה לפגוע ביכולתם לגבש אישיות עצמאית ודרכי התמודדות שונות עם העולם. חשוב לאפשר לכל אחד מהם להתנסות באופן עצמאי בסיטואציות אישיות, חברתיות ולימודיות שונות.
הורים לתאומים
להיות הורה לתאומים פירושו – להיות הורה מזן קצת אחר. כבר מתחילת הדרך אנו נתקלים באתגרים ייחודיים: הריון מסובך יותר, לידת פגים, קשיים לוגיסטיים בשנות הינקות ולאחר מכן, יחס מיוחד של החברה, התמודדות עם העניין המיוחד בתאומים והמיתוסים סביבם וכן הלאה.
אחד האתגרים העיקריים העומדים בפני הורים לתאומים הוא לסייע לתאומים לפתח אישיות עצמאית ותחושת נפרדות המגדירה את כל אחד מהתאומים כאדם שלם בפני עצמו, אך במקביל לשמור ולחזק את הקשר התאוֹמי ביניהם, המהווה גם הוא מרכיב חיוני בזהותם.
הורים והצוות החינוכי
להורים לתאומים ישנן כמה ציפיות ייחודיות:
אנחנו מצפים להבנה וסיוע ברכישת הזהות הנפרדת של התאומים או השלישייה השוהים באותה המסגרת, ולאיתור קשיים הנובעים כתוצאה משהותם יחד באותה מסגרת חינוכית או כתוצאה מהפרדתם למסגרות חינוכיות שונות.
חשובה לנו גם המודעות לעניין הקשיים הלוגיסטיים העומדים בפנינו. כאשר שני התאומים נמצאים במסגרות חינוכיות שונות, חשוב לנו שיתבצע תיאום בין שתי המסגרות, ישירות או דרכינו, בכדי למנוע מצבים בהם מתקיימות אסיפות הורים, מסיבות חגים או מסיבות סיום באותן השעות באותם הימים. התחשבות מסוג כזה מקלה עלינו ההורים, ויותר מכך, היא עשויה לחסוך מפח נפש גדול מהילדים.
תאומים בגן/בכיתה – כדאי לזכור
הפרדה בין תאומים במסגרות החינוך
בעבר, רווחה הדעה שהפרדה בין תאומים במסגרות חינוכיות היא המפתח ליצירת תחושת עצמי נפרדת אצל כל אחד מהתאומים. היום, מומחים רבים בתחום סבורים שהפרדה בין תאומים במסגרות החינוכיות אינה מובנת מאליה, כי אם תלויה באישיותם של הילדים, בקשר ביניהם ובנכונות ההורים. יתרה מזו, לשהות המשותפת במגרת החינוכית ישנם יתרונות רבים, כגון קשר עם מבוגרים אחרים, בעלי מטען רגשי השונה מזה של הוריהם, שהות בקבוצת בני גילם כדרך לחוות הם את הקשר המשמעותי ביניהם כחלק מחיי החברה בכלל, הרחבת ההתנסויות מעבר לאלו המשותפות רק להם ועוד.
יתרה מכך, הפרדה מוקדמת בשלב שאינו תואם את היכולת של כל אחד מהתאומים להתמודד עם ההפרדה עלולה לפגוע בתאומים ובקשר ביניהם.
על מנת לבחון האם כדאי להפריד בין תאומים או לא, ניתן להיעזר בשאלות מסוג זה:
במידה ואחד או יותר ממצבים אלו מתקיימים לאורך השנה, ישנן דרכים שונות ורבות על מנת לסייע ולשנות את המצב. חשוב להביא את העניין לידיעת ההורים, ולפעול בשיתוף בין המערכת להורים. במידת הצורך יש להיעזר באנשי מקצוע נוספים. בנוסף, כאשר מתעוררת שאלה מורכבת, רצוי להתייעץ עם איש מקצוע נוסף, פסיכולוג או יועץ חינוכי.