דרכי טיפול אלטרנטיביות ויתרונותיהן כשמדובר על טיפול רגשי

2

יש דרכים מעבר לספת המטפל – דרכי טיפול אלטרנטיביות ויתרונותיהן

גישות טיפול אלטרנטיביות הולכות ותופסות מקום חשוב בעולם הטיפולים הרגשיים. בכתבה זו נציג כמה סוגי טיפול אלטרנטיבי, שניתן ללמוד את רזיהם באמצעות לימודי תעודה, ונבחן את היתרונות שהופכים אותם לחלופה או לתוספת אפקטיבית לטיפול המסורתי.

 

טיפולים אלטרנטיביים – מעשירים את ארגז הכלים

זה מכבר פס מן העולם המונופול של הטיפול הרגשי המסורתי. יותר ויותר אנשים הזקוקים לטיפולים רגשיים, מחליפים את ספת הפסיכיאטר או חדר הפסיכולוג בגינה טיפולית, בחדר אמנות, בחדר מוסיקה ועוד. כפועל יוצא מכך, יותר ויותר אנשי חינוך, רווחה ובריאות, בוחרים להרחיב את סט הכלים שלהם לתחומים שונים ומגוונים בעולם הטיפול באמצעות לימודי תעודה של גישות טיפוליות אלטרנטיביות. גישות אלה נושאות בחובן יתרונות רבים עבור המטופלים – לרוב הן פחות מאיימות ויותר מספקות. כמו כן, תרפיות רבות כרוכות בפעילות אקטיבית של המטופלים ובתוצרים מוחשיים שהם מפיקים, מה שמעצים את תחושת הביטחון והמסוגלות שלהם. לצד זאת, גם אלה הרוכשים את המיומנות בתחום טיפול אלטרנטיבי, יוצאים נשכרים וזוכים בכלים אפקטיביים המסייעים להם בעבודתם.

 

טיפול באמנות

אנשים רבים המתקשים להביע את רגשותיהם וחוויותיהם באופן מילולי, מוצאים בערוץ האמנותי במה נוחה ומספקת לביטוי העצמי שלהם. על בסיס הנחה זו צמח והתפתח הטיפול באמנות. בהתאם לתחומי האמנויות השונים ולחיבור של אנשים לתחום זה או אחר, התפתחו גם סוגים שונים של טיפול באמנות כדוגמת: טיפול באמנות חזותית כמו ציור ופיסול או צילום, טיפול בתנועה, טיפול בפסיכודרמה, טיפול במוסיקה ועוד.

באמצעות טיפול באמנות, כל מטופל יכול לעשות שימוש בכלים אמנותיים כדי לבטא את חוויותיו, קשייו ורגשותיו המודעים והלא מודעים. המטפלים באמנות משתמשים בטכניקות המאפשרות לעבד את התחושות והקשיים, המהווים את המקור לסימפטומים שונים. הטיפול מתאים ואפקטיבי עבור מטופלים מכל הגילאים, ונמצא כיעיל ביותר בקרב ילדים ומתבגרים, אשר מתקשים לנסח את עצמם מילולית בצורה בהירה.

 

גינון טיפולי

גישת הגינון הטיפולי מבוססת על תיאוריות ומחקרים, המצביעים על האפקט התרפויטי, המאזן והמרגיע של הימצאות ופעילות בסביבה ירוקה. גישה זו מסתמכת על הנטייה המולדת של האדם להשתלב בטבע, ומחזקת אותה, כדי לשפר את מצבו הנפשי והפיזי. הגינון הטיפולי מוציא את המטופלים מחדר הטיפולים המסורתי אל הסביבה החיצונית, המזמנת להם חוויות חושיות ואינטראקציות מיוחדות. הגינה ומרכיביה משמשים כאמצעי להעצמת המטופלים בהיבטים שונים – רגשית, מוטורית, קוגניטיבית וחברתית. הכלים בהם משתמשים במסגרת הטיפול בגינון לקוחים מתחומי הפסיכולוגיה והפסיכותרפיה, ריפוי בעיסוק, חינוך מיוחד ועוד. הטיפול בגינון מקל על מצבי משבר ומצוקה, ומסייע לשיקום, חיזוק ופיתוח מיומנויות תפקודיות. תחום הגינון הטיפולי צבר תאוצה בעשור האחרון ומוסדות אקדמיים רבים כבר הטמיעו אותו במסגרת לימודי תעודה, המכשירים תלמידים לעבוד כגננים טיפוליים.

 

טיפול בבישול והנחיית תהליכי בישול במסגרות חינוכיות

טיפול בבישול הינו טיפול חדשני יחסית, שמתבסס על חשיבות  המזון וההזנה בהתפתחות אישיותו של האדם וביצירתם של קשרים ראשוניים החל מהינקות. גישה זו מרחיבה את ההסתכלות על האוכל מרמת הצורך הבסיסי של הזנת הגוף אל פעילות בעלת מאפיינים תרפויטיים, שמחברת את המטופל לחוויות מילדותו ומשפיעה על תחושותיו ורגשותיו.  בדומה לטיפול באמנות, גם הטיפול בבישול מזמן תהליך יצירתי ומהנה, במסגרתו המטופל יכול להביע את עצמו בדרך שאינה דורשת ארגון וביטוי מילולי, וכן להפיק תוצרים מוחשיים.

כחלק משילוב הבישול בשדה הטיפולי השיקומי התפתח גם התחום של הנחיית תהליכי בישול במסגרות חינוכיות. זאת במטרה לתת בידי אנשי חינוך כלים להתמודדות מוצלחת עם סוגיות שונות ואתגרים רבים שעולים דרך בישול ואכילה: הפרעות אכילה, השמנת יתר, בריאות ועוד. תחום הנחיית תהליכי בישול במסגרות חינוכיות בא להטמיע את הבישול בגנים, בתי ספר ומסגרות חינוך מיוחד כפעילות מובנית ומעוגנת תיאורטית.

 

הטיפולים שתוארו כאן הם רק חלק מקשת רחבה של דרכי טיפול אלטרנטיביות, הנלמדות כיום במסגרת לימודי תעודה, כגון: טיפול באמצעות בעלי חיים, כלבנות טיפולית, טיפול בכתיבה ועוד. מגוון השיטות מאפשר להתאים לכל אדם את הטיפול המיטבי עבורו בהתאם לצרכיו ולתחומים הנוגעים בו ומדברים אל ליבו.

 


Leave a comment
Your email address will not be published. Required fields are marked *