זריקת אפידורל, המתבצעת ישירות לאזור הגב התחתון, יכולה, לדעת רבים, להסיר את קללת הכאב והסבל הנגרם בשעת הלידה. דר’ מיכאל לוטן מנהל היחידה להרדמה בבית החולים “ליס”, מסביר על מקור הכאב והדרכים לשכך אותו, למה מומלץ האפידורל ומהם הסיבוכים האפשריים ומבקש להבהיר פעם אחת ולתמיד כי כאבי הגב לאחר הלידה, אינם באשמת האפידורל.
כאשר מגיעה העת ללדת, מתחיל הרחם להתכווץ. ההתכווצויות מתחילות בעוצמה ובתדירות נמוכה, וככל שהלידה קרבה, מתגברת העוצמה והתדירות עולה. התכווצויות הרחם גורמות ללחץ של העובר על צוואר הרחם, שנועד לפתוח אותו עד לפתיחה גמורה (השלב הראשון של הלידה). בעזרת לחצים שמפעילה היולדת, מוצא התינוק את דרכו החוצה (השלב השני של הלידה). במהלך הלידה, גוברת עוצמת הכאב ככל שפתיחת צוואר הרחם גדלה, ולכן עצמת הכאב היא מקסימלית בשלב השני של הלידה.
כיצד מועבר הכאב: הכאב מועבר בעזרת אות שעובר בגוף באמצעות העצבים, ממוקד הכאב (במקרה זה הרחם, או הרקמות של תעלת הלידה), דרך חוט השדרה ומשם אל המוח, המתרגם את התחושה לכאב, ומפענח את מיקומו.
כיצד ניתן לשכך את הכאב בשעת לידה: כדי להפסיק את הכאב, צריך להפסיק את מעבר האות מהרחם אל המוח, בדומה להפסקת זרם חשמל, המתבצעת בדרך של ניתוק המעבר בכל אחד מהתחנות בדרך. את מעבר האות דרך העצבים ניתן להפסיק, אם מזריקים חומר הרדמה מקומית לאזור העצב, פעולה המתבצעת במספר דרכים:
הזרקת חומר “הרדמה מקומית” אל העצבים המובילים את הכאב.
הזרקת חומר “הרדמה מקומית” אל חוט השדרה, או העצבים הסובבים אותו (אפידורל, או ספינל)
לתת ליולדת חומרי הרדמה לוריד או בשאיפה. תרופות אלה יכולות לגרום לשיכוך הכאב, או לטשטוש.
שיטות לשיכוך כאב בלידה: כאבי הלידה הם כאבים בעוצמה גבוהה, וישנן שיטות רבות לשיכוך הכאב: מסאג’ לסוגיו, היפנוזה, ביופידבק, אקופונקטורה, טאנס, שמנים ארומטיים, גז צחוק, אפידורל ועוד.
מה צריך כדי שהשיטה לשיכוך הכאב תהיה טובה ?
כדי שהטכניקה לשיכוך הכאב תהיה טובה ויעילה, היא חייבת לעמוד במספר תנאים ודרישות. עליה להיות קלה לביצוע, בטוחה ליולדת וליילוד, ניתנת להפעלה בכל שלבי הלידה, לא תגרום לתופעות לוואי ותאפשר לשלוט במשך הפעולה ובעוצמתה. בנוסף, חשוב שלא תרדים את היולדת או תעבור דרך השליה, ושחומרי ההרדמה לא יעברו דרך החלב וישפיעו על היילוד. אין כל ספק שזריקת אפידורל, המבוצעת בידיים מיומנות, היא השיטה הטובה והיעילה ביותר לשיכוך הכאבים בלידה.
מהו אפידורל ?
זוהי טכניקה של הזרקת חומרים לאזור הגב התחתון בעזרת מחט חלולה, דרכה מכניסים צינורית שנשארת בגוף במשך הלידה. את הצינורית מוציאים כשעתיים לאחר הלידה.
צינורית זו מאפשרת להזריק או להזליף חומרי הרדמה גם לאחר שמוציאים את המחט.
מהיכן השם “אפידורל”? ה”אפידורל” לא זכה בשמו בגלל החומר אותו מזריקים, ולא בגלל המחט המשמשת להזרקה: האפידורל הוא המקום האנטומי בעמוד השדרה אליו מזריקים את החומר. הכינוי “אפידורל” הוא קיצור של ה”חלל האפידוראלי”.
השק המכיל את הנוזל הספינלי נקרא “דורה”(dura mater) . זוהי מעין מעטפה המכילה את הנוזל של המוח ושל חוט השדרה).. האזור שמחוץ לדורה, או סביב הדורה – נקרא: החלל האפידורלי.
החלל האפידוראלי הוא חלל דק מאוד, לכן חשוב שהיולדת לא תזוז בזמן הזריקה, מאחר ודקירה, בטעות, של הDURA , יכולה לגרום לכאבי ראש עזים לאחר הלידה.
ניתן בקלות לשלוט במשך השפעת האפידורל ובעוצמת האלחוש, על ידי התאמת כמות החומר וריכוזו, לכל מצב, יולדת ושלב בלידה. מלבד שיכוך הכאב בלידה, היתרון הגדול של האפידורל טמון בעובדה שלעתים, כאשר יולדת נזקקת לניתוח קיסרי דחוף במהלך הלידה, ניתן ברוב המקרים, להשתמש באפידורל שכבר נעשה, ובכך לחסוך הרדמה כללית. אין זה מתפקידו של הרופא המרדים לייעץ ליולדת אם לקחת אפידורל או לא. יחד עם זאת, לעתים רצוי ומומלץ לקבל אפידורל, וזאת כאשר יש לאישה סיכוי גבוה לסיים את הלידה בניתוח והאפידורל, כאמור, יכול לחסוך הרדמה כללית שהיא ללא ספק מסוכנת יותר.