עובדת בחנות ‘הצורפים’ בבני ברק הודיעה למנהלה הישיר שהיא בהיריון, ופוטרה כשבועיים לאחר מכן.
במהלך שיחת הפיטורין, שהוקלטה על ידי העובדת בסתר, טען המנהל כי מותר לו לפטר אישה בהיריון אם לא חלפו 6 חודשים מעת העסקתה, והציע לה לשמש כממליץ בפני מעסיקים עתידיים. כמו כן לא פסל המנהל את האפשרות להעסיק את העובדת מחדש בעתיד באותה חברה.
בתגובה למכתב התרעה שנשלח לחברת ‘הצורפים’ על ידי עורכת הדין חוה קליין המייצגת את העובדת, סירבה החברה להחזיר את העובדת לעבודה, וטענה כי הסיבות לפיטוריה היו סיבות מקצועיות טהורות.
העובדת הגישה לאחרונה תביעה לבית המשפט לעבודה, על סך 115 אלף ₪.
פיטוריי עובדת בהיריון מהווה עבירה על חוקי העבודה בישראל, ועלולה לסבך את בית העסק בקנסות כבדים, דבר שלא מנע מחנות ‘הצורפים’ מבני ברק לפטר עובדת, שבועיים לאחר שהודיעה למעסיקהּ שהיא בהיריון.
מה שמנהלה הישיר של העובדת לא ידע הוא ששיחת הפיטורין הפתלתלה שלו, מוקלטת על ידי העובדת בסתר, ותשמש בבוא היום כבסיס לתביעה חריפה כנגד החברה ומנהליה.
במהלך שיחת הפיטורין פלט המנהל מספר רב של פנינים, שיקשו עליו כנראה להגן על עמדותיו בבוא היום בבית המשפט. בין הפנינים הללו, המצוטטות בתמליל הארוך אותו הגישה עו”ד חוה קליין, פרקליטתה של האישה לבית המשפט, ניתן למצוא ביטויים כמו:
המעסיק: “לנשים יש תמיד תחושה של אפליה, ככה הקדוש ברוך הוא ברא אותן”. או: “במקומות כמו בני ברק אנשים לא נרתעים מאישה בהיריון, זה לא תל אביב ולא חיפה. חוץ מזה מי אמר לך להיכנס להיריון?” ועוד.
‘הצורפים’ היא רשת חנויות יוקרתיות למוצרי כסף, בבני ברק, בתל אביב, בירושלים ובערים נוספות. העובדת עבדה בחנות בבני ברק כארבעה וחצי חודשים – מאמצע אוקטובר 2007 ועד תחילת מרץ 2008.
לאחר שעברה בהצלחה את תקופת הניסיון, ואף זכתה לפרגון מצד מעסיקיה על עבודתה, הודיעה העובדת למנהל, כי נכנסה בהיריון. לטענתה, רק מרגע הודעתה, היחס אליה השתנה באופן קיצוני, והפך לקר, מתנכר ומלא טרוניות.
לאחר כשבועיים מהודעת ההיריון, הודיע מנהלה של האישה לבעלה שהם לא חייבים לחזור מחופשת הפתעה אותה ארגן הבעל לרגל כניסת אשתו להיריון, מפני שהאישה מפוטרת.
בשיחת הפיטורין, שהוקלטה על ידי העובדת המפוטרת כאמור, נשמע המנהל מסביר לעובדת כי הוא מרוצה מיחסי האנוש שלה, אך לא מתפוקתה, וחרף הפיטורין, הוא ישמח לשמש לה כממליץ בפני מעסיקים עתידיים אליהם תפנה, ואף ישקול בעתיד לקרוא לה חזרה לחברה, ולהעסיקה בשנית.
בתמליל ההקלטה של השיחה נשמע מנהל אומר לעובדת: “את יכולה לקחת אותי בהחלט כאילו בתור ממליץ מצוין”. וכן: “אני כן משאיר את האופציה לעצמי את האופציה הזאתי, לדעתי אולי לקרוא לך חזרה”.
לדברי עורכת הדין חוה קליין, דבריו מעידים כאלף עדים על כך שפיטוריי העובדת לא נבעו משיקולים מקצועיים, ושהחברה, שהייתה שבעת רצון מתפקוד העובדת, הפכה את יחסה אל האישה מהרגע בו נודע למנהליה כי היא בהיריון.
מנגד טוענים מנהליה של העובדת בחנות ‘הצורפים’ שהסיבות לפיטוריה היו מקצועיות בלבד, וכי העובדת איחרה לעבודתה “באופן כרוני”.
לדברי עו”ד חוה קליין, נימוקים אלה מופרכים, ולראיה, החברה לא העירה מעולם לעובדת על איחורים, ונימוק זה כלל לא עלה בשיחת הפיטורין או במכתב מקדים המפרט את סיבות הפיטורין לעובד, האמור להיות מוגש לעובד, על פי חוקיי העבודה בישראל.
יתרה מזאת, טוענת עו”ד קליין, מתלושי המשכורת אותם קיבלה העובדת לידיה, לא מצוינות כל החסרת שעות עבודה, ועצם המשך העסקתה, ללא התרעה על איחורים או החסרת שעות מצד מעסיקיה, מעיד כי מנהלה הישיר היה שבע רצון משעות עבודתה.
מהתביעה אותה הגישה האישה עולה כי פיטוריה נעשו שלא כדין, לא ניתנה לה הודעה מוקדמת על פיטוריה, לא נערך לה שימוע, וכמו כן לא הוצגו בפני העובדת הסיבות לפיטורין, בכתב ולקראת השימוע, כפי שדורש החוק.
מתמלול ההקלטה, אותה ערכה האישה לשיחת הפיטורין, נשמע מעסיקה מסביר כי החוק מתיר לו לפטר אישה בהיריון אם היא מועסקת פחות מחצי שנה במקום עבודתה – אמירה שקרית, שנועדה כנראה לקעקע את ניסיונותיה של העובדת לעמוד על זכויותיה.
אך החמור מכל היא אמירתו החד משמעית של המנהל לעובדת המפוטרת נוסח “מי ביקש ממך להיכנס להיריון” – אמירה שלדעת עו”ד קליין, יהא על ביה”ד לעבודה להחמיר עם מנהל המרשה לעצמו להתבטא באופן שוביניסטי וחסר עכבות שכזה, גם אם הדבר נאמר כביכול כהלצה.
כאמור, סירבה חברת הצורפים להחזיר את האישה לעבודה למרות מכתב מעו”ד חוה קליין המתריע על כך שהחברה עוברת על החוק.
מהתביעה אותה הגישה עו”ד קליין לבית הדין לעבודה נמנים הנזקים שגרמו הפיטורין הלא חוקיים לעובדת וביניהם: אובדן כספי השתכרות ממועד הפיטורין ועד מועד הלידה, שלילת האפשרות לקבלת דמי לידה מביטוח לאומי, ושלילת הזכות בחופשת לידה כחוק.
סך התביעה עומד על 115,415 ₪, והדיון הבא בתיק יהיה בחודש מרץ 2011 בביה”ד לעבודה בתל אביב.
עורכת הדין חוה קליין, מתמחית בתביעות אזרחיות וכספיות נגד מוסדות, ארגונים, חברות מסחריות ופרטיים.
[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]